Na Kosovo stiglo pet tona leka koji se koristi za ranjenike na ratištu! Farmaceut upozorio: Ovo je priprema za rat!

06.02.2023

11:27

0

Lek Ketamin se zloupotrebljava i kao droga, a daje se ne veterinarski recept

Na Kosovo stiglo pet tona leka koji se koristi za ranjenike na ratištu! Farmaceut upozorio: Ovo je priprema za rat!
Ketamin - Copyright Profimedia

Na Kosovo je stiglo oko pet tona leka ketamin, anestetika koji se koristi u veterini, ali se koristio u ratu u Vijetnamu prilikom ranjavanja vojnika!

Đorđe Predić, magistar farmacije, izjavio je da se ovaj lek daje samo uz recept veterinara.

- Ali juče sam saznao jednu poražavajuću stvar. Na Kosovu su dobili tender od pet tona ketamina za, ne znam, potrebe veterinarske službe! Gde su žute kuće? To je jedan užas! - rekao je Predić.

S druge strane, hemičar i bivši republički inspektor za kontrolu psihoaktivnih supstanci Mladen Nikolić objasnio je da se ketamin obično pravi u improvizovanim laboratorijama.

- To je veoma jeftin lek. Ovde ga nema mnogo na tržištu. Da li znate da je ketamin spasao najviše američkih vojnika u Vijetnamu? On je najbolji u urgentnoj medicini, prilikom ranjavanja i šoka. Informacija o pet tona ketamina, govori o pripremi za rat! To je informacija iz toga, to je lek koji se koristi za spasavanje života ranjenika na frontu! Vi ne možete da donesete boce za kiseonik i ne znam šta na front, ketamin se daje u cilju anestezije i spasavanja života! - kazao je Nikolić za Kurir TV.

Koristi se i za drogiranje?

Međutim, ovaj ketamin se često zloupotrebljava pa se tako pojavila informacija da se koristi i za drogiranje među mladima.

Ipak, Nikolić je objasnio da svaka droga može biti i lek, a da se kod nas često dešava da ako droga pokaže lekovite efekte u tom trenutku krene napad na nju. 

Profimedia
Ketamin

- Ketamin nije pink kokakin, prvo to nije kokain, ketamin je anestetik. A svaka supstanca pojedinačno ima svoje benefite i koristi - rekao je i nazvao celokupnu priču instruisanjem opšte javnosti iz loših namera.

On je dodao da postoje naučni dokazi da je ketamin lek koji spašava živote, naročito zato što deluje na receptore koji smanjuju želju za samoubistvom.

- Ketamin ne deluje na serotoninske receptore, ali reaguje u roku od sat i po! Kod 60 odsto pacijenata je došlo do smanjenja depresije i želje za samoubistvom, čak, može se reći ispod kliničkog praga! Nakov Kovida, rata u Ukrajini, dešavanja na Kosovu, pojavljuje se lek koji može da se iskoristi u urgentnoj medicini i odjednom je reč o ketaminu kao strašno opasnoj drogi, a ketamin se vrlo malo koristi u Srbiji - otkrio je on i naveo države gde se ovaj lek koristi za lečenje ljudi.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Kurir

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike