Svaki peti srednjoškolac zloupotrebljava drogu: Nakon pojave žvaka za drogiranje u školama, kriminolog otkrio užasne podatke

26.01.2023

19:15

0

Istraživanja pokazuju da oko 14 odsto srednjoškolaca diluju drogu, a najčešće to rade nakon članstva u navijačke grupe

Svaki peti srednjoškolac zloupotrebljava drogu: Nakon pojave žvaka za drogiranje u školama, kriminolog otkrio užasne podatke
Tinejdžerka - Copyright Profimedia

Informacija o tome da se u školama pojavila droga pakovana kao žvakaće gume, pod nazivom "kids", što na engleskom znači "deca", podigla je buru u javnosti.

Ovu informaciju je na mrežama raširio jedan zabrinuti roditelj, a zbog medijske pompe reagovao je čak i MUP koji je saopštio da njihovu službenici u prethodnom periodu nisu pronašli ovu drogu.

- A razne droge u obliku raznobojnih tableta koje podsećaju na bombone se pojavljuju već decenijama - saopštili su policajci.

- Molimo roditelje, kao i ostale građane da pre deljenja ovakvih informacija posredstvom društvenih mreža iste dostave najbližoj policijskoj stanici - navedeno je u saopštenju MUP-a.

Svaki peti srednjoškolac zloupotrebio drogu

Međutim, kriminolog Dobrivoje Radovanović kaže da preko 20 odsto srednjoškolaca zloupotrebljava drogu, što pokazuju u najnovija istraživanja.

Foto:MUP
Marihuana najzastupljenija

On  dodaje da postoje tri i t oblika zloupotrebe droge i to samo korišćenje, drugi oblik je korišćenje i dilovanje a treći oblik je samo dilovanje.

- Drugi oblik je najmasovniji, a treći oblik je najmanje zastupljen negde oko 2,8 odsto u populaciji srednjoškolskih učenika - objasnio je on.

Čak 14 odsto srednjoškolaca dileri

Najvažnije u tome je da je procenat onih srednjoškolaca koji diluju drogu oko 14 odsto, naglašava Radovanović.

- To je stravično visok procenat. Došli smo do podatka da već sa 11 godina probaju drogu, a da u osmom razredu ima pet do šest odsto onih koji su ne samo probali, već i koristili jedno vreme. Ali srednjoškolci su glavna populacija koja je "napadnuta" - kaže Radovanović.

Profimedia
Kokain najpopularniji posle marihuane

On je objasnio i kako funkcionišu dilerske mreže unutar škola.

- Postoje dileri koji dolaze u krug škole i prodaju. Postoje dileri koji imaju svoje dilere-učenike. Postoje objekti oko škole koje su puni droge, kao što su kafići, kockarnice, fliperane, igraonice... to je jedan razrađen sistem dilovanja među učenicima i to je vrlo opasno jer kada počnete na tom uzrastu onda ste već sa 19 godina u potpunosti zavisnik - kaže Radovanović.

Droga koja se najviše proba i koristi je marihuana, a Radovanović dodaje da je ona zastupljena oko 50 odsto u odnosu na sve droge. 

- Na drugom mestu je kokain. Kokain se može davati u raznim oblicima i kombinovati sa bonbonama, žvakom, sa bilo čime... a zašto to rade? Pa zato što su narko-organizacije jedino zainteresovane za profit i samo ih zanima procenat zarađenog novca koji mora svake godine biti veći. I onda će na razne načine probati to da povećaju i to ne samo korišćenjem učenika koji će dilovati, već će i pakovanja probati da promene - kaže Radovanović.

On dodaje da je to razlog što se droga pojavljuje u obliku žvaka.

- Oni imaju mogućnost raznih kombinacija droge i žvaka, a nazivi koji se koriste su prilagođeni deci kako bi im bilo približnije. Užasno važno je da obezbedimo da u svakoj školi postoji školski policajac. Kada njega nema, dilovanje droge cveta u tim školama. Užasno je važno da svaka škola ima svog policajca, a ne da on pokriva dve škole pa ga često nema - kaže Radovanović.

Držite decu dalje od navijačkih grupa

Međutim, dodaje da je užasno važno da se spreči članstvo učenika u navijačkim grupama.

- Zato što mi imamo podatak da navijačke grupe rasturaju drogu i svaki dečak koji je član, istovremeno je i korisnik droge. Imamo jako veliki problem sa borbom protiv droga i moramo smisliti drugačije načine rada - dodaje on.

Profimedia
 

Radovanović je objasnio da porodica ne igra glavnu ulogu kada se radi o zaštiti od droga, već su to vršnjačke grupe.

- Postoje svetska istraživanja da su vršnjačke grupe uticajnije u socijalizaciji ili kod poremećaja ponašanja dece nego što je to porodica. I u sprečavanju i u pomaganju. Prema tome, moramo da razvijamo prevenciju tako da sprečimo pripadnost učenika nad grupama koje već imaju poremećaj ponašanja. Ali to sprečavanje nije ni malo jednostavno i moraju ga raditi stručnjaci, a ne roditelji. A sa sprečavanjem toga, moramo tu decu prebaciti u prosocijalne grupe. Dete ne može biti bez grupnog identiteta, jer ako je bez ikakvog grupnog identiteta ono će biti kriminalac u potpunosti - tvrdi kriminolog i dodaje da će to biti i ako je član grupe u kojoj ga pritiskaju da to postane.

- Užasno je to sve komplikovano, ali mi imamo stručnjake koje školujemo za takvu prevenciju i treba da ih koristimo - kaže on.

Radovanović se protivi onome što se najčešće primenjuje a to je da stručnjaci idu po školama i pričaju o štetnosti droge, jer smatra da je to neefikasan način borbe.

- Kada je pre nekoliko godina devojka koja je probala ekstazi preminula, tada je formirana grupa predavača koja će ići po školama i držati predavanja o štetnosti droge. To je bacanje vremena i para. Imate svetska istraživanja prema kojima edukacija o štetnosti droge nikakve veze nema sa prevencijom droge, i jako je važno da se to shvati. Mora na drugi način da se radi jer gomila pedagoga i psihologa koji drže predavanja nisu korisni na taj način. Nego treba da koriste na drugi način, a to je vađenje deteta iz pronarkomanskih i kriminalnih grupa i prebacivanje u druge grupe. To je njihov posao - zaključio je Radovanović.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike