Psihoprofil dečaka koji je obesio mačku i isekao je nožem: Mučitelj zna šta radi, a ako se ne seća, onda je u pitanju ozbiljan poremećaj!

02.02.2023

06:20

0

Autor: R.M.

Definitivno bi trebalo da potraži pomoć, u najmanju ruku psihijatra, da bi izašao iz tog stanja u kojem je, kaže psihološkinja Biljana Lajović

Psihoprofil dečaka koji je obesio mačku i isekao je nožem: Mučitelj zna šta radi, a ako se ne seća, onda je u pitanju ozbiljan poremećaj!
Mačka - Copyright Pexels

Nakon što su se na društvenim mrežama pojavili užasni snimci na kojima se vide dve brutalno ubijene životinje, za koje se tvrdi da ih je ubio dečak od 12 godina, pokušali smo da otkrijemo zbog čega dete njegovih godina ima poriv da izvrši ovako brutalno mučenje i ubistvo životinja.

Naime, na prvom snimku se vidi mačka kojoj je nožem isečen stomak i obešena je o drvo, dok se na drugom snimku vidi pas koji je takođe obešen o drvo. Sve ovo je, barem tako izgleda, snimio upravo ubica ove dve životinje.

Ovo ne samo što je uznemirujuće ponašanje za dečaka od 12 godina, nego se postavlja pitanje u kakvu će osobu jednoga dana da izraste takvo dete.

Ubistvo koje sigurno spada u patologiju

Školski psiholog Biljana Lajović kaže za 24sedam da ovakvih slučajeva ima nevezano za godine starosti, a da je po pravilu reč o osobama koje imaju neke patološke karakteristike i izlaze iz okvira koji nazivamo normalnim.

- Neko ko je adolescent mora da ima potpunu svest o posledicama svog ponašanja. Dešava se ponekad da mala deca gađaju kamenom životinju ili vuku mačku za rep, ali to je nedostatak svesti o posledicama. Međutim, čim neko uđe u godine kada treba da ima svest o tome, on zna da će takvo ponašanje da izazove smrt životinje. Kada radite nešto da nekoga ubijete, a naročito na način koji ima elemente sadističkog ponašanja, to svakako spada u neku patologiju. I dodatno, da se to snimi da bi se stavilo na internet, taj momenat patološki možemo još više da uveličamo - kaže Lajovićeva.

Profimedia
Ilustracija

- Definitivno bi taj neko trebalo da potraži pomoć, u najmanju ruku psihijatra, da bi izašao iz tog stanja u kojem je - dodaje psihiloškinja.

Ona veruje da su mučitelji životinja svesni toga šta rade.

- Ne može čovek da ne bude svestan ako uzme nož, zakolje životinju i svašta joj još uradi. A ako nije svestan toga, onda je reč o mnogo dubljem poremećaju. Ako nema sećanje na taj događaj, onda je reč o ozbiljnijem psihološkom problemu - kaže Lajovićeva.

Dodaje da postoje ljudi koji smatraju da je agresija dozvoljena i da imaju pravo da se tako ponašaju.

- Onda možemo da govorimo o nekim psihopatskim stanjima koja isključuju emocije i svest o tome. A nekada je drugačije. Tu je čitava skala poremećaja koja podrazumeva različite nivoe svesti i sagledavanja, kao i emocija koje to prate. Oni koji su psihopate nemaju saosećanja sa drugima - objasnila je ona.

Može da se odrazi na ponašanje prema ljudima

Na pitanje šta može da se desi ako se takvom detetu ne pruži stručna pomoć na vreme, dr Lajović kaže da to može da ima ozbiljne posledice na ponašanje deteta sa drugim ljudima, ili da nastavi da se tako ponaša prema životinjama.

- Nekada imate te psihopatske strukture koje se jako uspešno kriju i čija se ponašanja otkriju tek nakon nekog vremena. A imate i one koji ne umeju tako dobro da to sakriju. U svakom slučaju, ako pojedinac zna da se neko iz njegove okoline tako ponaša, on mora da ga uputi da potraži stručnu pomoć, naročito ako je reč o nekome ko je mlad. Postoji mogućnost za ozbiljan stručni rad sa tom mladom osobom - kaže ona.

Međutim, teško je proceniti da li će ovakvo dete izrasti u nekog psihopatu, a psihološkinja objašnjava i da je teško ustanoviti koliko su duboke njegove patološke karakteristike.

- Ali definitivno na sadašnjem nivou apsolutno je neprihvatljivo i problematično u smislu strukture ličnosti. Možemo da kažemo da to jesu neke patološke karakteristike ličnosti. Ne može niko da da dijagnozu samo na osnovu snimka, ali definitivno to govori o ozbiljnim problemima kod te mlade osobe. I nema dileme da joj je potrebna stručna pomoć - objašnjava Lajovićeva.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike