Dobra terapija: Posmatrajte selidbu ptica na 20 besplatnih izleta širom Srbije

01.10.2020

22:15 >> 16:41

0

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica za vikend organizuje 20 besplatnih izleta širom Srbije povodom Evropskog vikenda posmatranja ptica, kada milioni seli

Dobra terapija: Posmatrajte selidbu ptica na 20 besplatnih izleta širom Srbije
Copyright Profimedia

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica za vikend organizuje 20 besplatnih izleta širom Srbije povodom Evropskog vikenda posmatranja ptica, kada milioni selica napuštaju Evropu i sele se ka mestima na jugu gde provode zimu.

Izleti će biti organizovani u poznatim rezervatima prirode poput Velikog blata, Zasavice, Uvca, Ovčarsko-kablarske klisure, ali i van zaštićenih područja u urbanim sredinama poput Ade Ciganlije u Beogradu i Futoškog parka u Novom Sadu, saopštilo je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica.

Tema ovogodišnjeg Evropskog vikenda posmatranja ptica je “Kako biti dobar posmatrač ptica”, posebno u situaciji kada je korona virus negativno uticao i na ljude i na prirodu.

“Dokazano je da posmatranje ptica u prirodi pozitivno utiče na psihičko i fizičko blagostanje. Imajući u vidu novu realnost izazvanu korona virusom savetujemo ljude da otkriju hobi poput posmatranja ptica koji smiruje, a nema negativnih uticaja na prirodu”, kaže izvršni direktor Društva Milan Ružić.

Kako se navodi, ogromne promene u svakodnevnom životu, strah od bolesti, kod građana je izazvao stres, pa će zato izleti ovog vikenda biti prožeti savetima kako se boravi u prirodi i uživa u posmatranju ptica.

Ružić dodaje da svi koji ovog vikenda odluče da izađu u prirodu i posmatraju ptice na svoje pametne mobilne telefone instaliraju ličnog vodiča, besplatnu aplikaciju za raspoznavanje divljih ptica “Ptice na dlanu”.

Organizovana posmatranja ptica u više od 35 zemalja Evrope služe da se pažnja javnosti usmeri ka razumevanju potreba divljih ptica.

Učešće na izletima je besplatno.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike