Oglasilo se Ministarstvo zdravlja: Još 58 beba treba da primi be-se-že vakcinu!

27.01.2023

14:24

0

Autor: J. J.

Ministarstvo podseća da je do 25. januara vakcinisano ukupno 618 beba, među kojima 524 u Beogradu i 94 van glavnog grada

Oglasilo se Ministarstvo zdravlja: Još 58 beba treba da primi be-se-že vakcinu!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Ministarstvo zdravlja saopštilo je danas da još 58 beba mlađih od godinu dana, treba da bude vakcinisano BCG vakcinom od 676 koje prilikom rođenja u GAK "Narodni front" nije primilo tu vakcinu.

Ministarstvo podseća da je do 25. januara vakcinisano ukupno 618 beba, među kojima 524 u Beogradu i 94 van glavnog grada.

Dodaju i da je privremene kontraindikacije imalo 24 bebe.

Napominju da deca mogu biti vakcinisana ovom vakcinom sve dok ne napune godinu dana, i da su zakazana dva termina, ali da se roditelji 28 beba još nisu prijavili.

U GAK "Narodni front" 676 beba u septembru prošle godine umesto obavezne BCG vakcine greškom je primilo fiziološki rastvor.

Pixabay
 

Vakcina koja je spasila čovečanstvo

Većina odraslih visoko na levoj ruci ima ožiljak od primljene BSG (be-se-že) vakcine još u porodilištu. Ovu vakcinu protiv tuberkuloze primaju sva novorođenčad pre nego što budu otpuštena iz porodilišta. 

Posebno interesovanje za njen značaj, ali i rizike ako dete ne primi be-se-že vakcinu po rođenju, izazvala je informacija da su novorođenčad u GAK Narodni front umesto ove vakcine, prošle godine, greškom apotekara, primila fiziološki rastvor.

Ministarka zdravlja Danica Grujičić saopštila je ranije da će sve bebe, koje su primile fiziološki rastvor, u narednom periodu primiti be-se-že vakcinu.

Još početkom prošlog veka umiralo se od tuberkuloze, a onda je stigla vakcina koja je, može se slobodno reći, spasila čovečanstvo i to zahvaljujući Alberu Kametu i Kamiju Guerinu, dvojici francuskih naučnika, izumiteljima vakcine koja je prvi put upotrebljena pre sto godina u Parizu.

Ukoliko novoređenče ne može da primi vakcinu iz objektivnih razloga odmah po rođenju, onda je potrebno da je primi u prvih godinu dana života, navodi se na sajtu Zavoda za javno zdravlje Beograda. Prema Pravilniku o imunizaciji i načinu zaštite lekovima koji je izdalo Ministarstvo zdravlja, vakcinacija protiv tuberkuloze je obavezna u Srbiji za sve osobe, osim onih sa „trajnim kontraindikacijama."

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike