Nišlije u borbi protiv HPV virusa: Grad ima laboratoriju kakvu nema niko u Srbiji!

26.01.2023

06:15

0

Autor: Maja Kostić

Interesovanje za vakcinaciju je iznenađujuće dobro

Nišlije u borbi protiv HPV virusa: Grad ima laboratoriju kakvu nema niko u Srbiji!
HPV vakcina - Copyright Profimedia

Vakcinu HPV koja, prema istraživanjima, u 90 odsto slučajeva sprečava rak grlića materice, a koja je od juna prošle godine besplatna, u Nišu je primilo oko 1.300 dece i mladih. 

- Osnovni uzrok nastanka ove bolesti je infekcija humanim papiloma virusom, ali i drugi kofaktori poput ranog stupanja u seksualne odnose, česta promena seksulanih partnera, pušenje cigareta, zloupotreba alkohola i droga, ali jaku ulogu igra i imuni sistem - objašnjava Dušan Simić, načelnik Ginekologije i dodaje da je bolest izlečiva ako se otkrije u ranoj fazi pri čemu važnu ulogu igraju preventivni pregledi.

I dečaci i devojčice mogu da prime vakcinu

Prema njegovim rečima vakcinu mogu da dobiju dečaci i devojčice od 9 do 19 godina, dok je o svom trošku mogu primiti stariji.

- Interesovanje za vakcinaciju je iznenađujuće dobro. Možda je specifikum u svemu tome da je vakcinu primilo i između 150 i 170 dečaka. Deca uzrasta od 9 do 15 godina primaju dve doze, a oni stariji tri doze. Roditelji koji žele da njihova deca prime vakcinu javljaju se izabranom pedijatru, a punoletne osobe javljaju se ginekologu – rekao je Simić. 

Simić je istakao važnost da se da prekancerozna stanja otkriju na vreme, jer na taj način može da se reaguje i da se spreči razvoj invazivne bolesti. 

- Ako se bolest otkrije na vreme može da se reaguje. Mi u Domu zdravlja pružamo dve vrste preventivni pregleda: skrining na rano otrivanje raka grlića materice i on se sprovodi jednom u tri godine, a druga vrsta su godišnji sistemastki pregledi koji su vezani za izabranog lekara. Za skrining vam nije potreban izabran lekar, pa čak ni knjižica, već samo lična karta - navodi Simić.

Profimedia
 

 

Jedinstvena citološka laboratorija

Prema njegovim rečima, niški Dom zdravlja trenutno je jedina zdravstvena ustanova u Srbiji koja je formirala Citološku laboratoriju po svim evropskim standarima.

U njoj se „čitaju“ papanikolau testovi ne samo sa područja Nišavsko, već sa područja još četiri okruga sa juga Srbije.

U cilju podizanja svesti o važnosti redovnih ginekoloških pregleda, niški Dom zadravlja je u okviru Evropske nedelje borbe protiv raka grlića materice organizovao akciju u jednom tržnom centru. U okviru ove akcije lekari su razgovarali sa sugrađankama o uzrocima nastanka ove bolesti, ali i načinima prevencije.

Među anketiranim ženama bilo je i onih koje ne odlaze na redovne preglede jer je kako kažu „sve u redu“.

- Nisam išla skoro, nisam imala nikakvih problema i nisam se javljala ginekologu - kaže jedna sugrađanka.

Sa druge strane bilo je i onih žena koje smatraju da su preventivni pregledi najvažniji za očuvanje zdravlja i da ne postoji alternativa. 

- Najvažnije je ići redovno na preglede. Prevencija je najvažnija, jer jekad neko shvati da ima rak, tad je već kasno - poručuje jedna sugrađanka i dodaje da redovno kontroliše zdravlje.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike