Patrijarh Porfirije otputovao u SAD: Na Savindan će u Njujorku služiti svetu liturgiju

24.01.2023

10:39

0

Planirano je da se patrijarh na licu mesta upozna obnovom Saborne crkve Svetog Save u Njujorku, koja je izgorela u požaru na Vaskrs 2016. godine

Patrijarh Porfirije otputovao u SAD: Na Savindan će u Njujorku služiti svetu liturgiju
Patrijarh Porfirije - Copyright TANJUG / RADE PRELIĆ

Patrijarh srpski Porfirije otputovao je danas u Sjedinjene Američke Države, gde će, kako je predviđeno programom posete, boraviti do 5. februara, saopštila je Srpska pravoslavna crkva (SPC).

Planirano je da patrijarh od 24. do 28. januara poseti parohije i Crkveno-školsku opštinu Svetog Save u Njujorku, gde će se na licu mesta upoznati sa obnovom Saborne crkve Svetog Save u Njujorku, koja je izgorela u požaru na Vaskrs 2016. godine.

U Njujorku će na Savindan, 27. januara služiti svetu liturgiju, a zatim će prisustvati svečanoj proslavi Svetog Save, patrona tamošnjih pravoslavnih Srba. Tokom boravka u Njujorku, patrijarh Porfirije će održati više sastanaka u vezi sa obnovom bogoslužbenog života pravoslavnih Srba u Njujorku, kao i sa obnovom Saborne crkve Svetog Save.

U drugom delu posete, od 29. januara do 4. februara, posetiće Pravoslavni bogoslovski fakultet Svetog Save u Libertivilu kod Čikaga, gde će održati više sastanaka sa dekanom, upravom, nastavnicima i studentima jedine visokoškolske ustanove SPC na severnoameričkom kontinentu.

Prisustvovaće i svečanoj proslavi Svetog Save u organizaciji nastavnika i studenata tog fakulteta. Planiran je i susret patrijarha sa nadležnim episkopima SPC na prostoru severne, srednje i južne Amerike u manastiru Novoj Gračanici na Trećem jezeru.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike