Više nego jasan odgovor na Kurtijevo iživljavanje: "Patrijarh nema telesnu gardu, ima duhovnu pratnju"

05.01.2023

18:15

0

Autor: 24sedam

Vlada privremenih prištinskih institucija navela je na svom sajtu da je Kurti dozvolio srpskom patrijarhu Porfiriju da poseti Kosovo i Metohiju, u okviru priprema za proslavu pravoslavnog Božića

Više nego jasan odgovor na Kurtijevo iživljavanje: "Patrijarh nema telesnu gardu, ima duhovnu pratnju"
Patrijarh Porfirije - Copyright Printscreen /Tanjug

Kulturolog Jovan Janjić ocenio je danas da Priština na čelu sa Aljbinom Kurtijem želi da iskoristi i jedan od dva najveća hrišćanska praznika - Božić da bi legitimisala svoju vlast i vladu privremenih prištinskih institucija, konstituisanu bez potrebnog legitimiteta i neophodne podrške srpskog naroda.

- Kurti hoće da nekako nametne autoritet Nenadu Rašiću - tobožnjem srpskom predstavniku u njegovoj vladi, koji je na dužnosti ministra bez podrške srpskog naroda - rekao je za Tanjug Janjić, pisac, pravnik i doktor kulturoloških nauka, na pitanje kako vidi to da političari uslovljavaju i odlazak patrijarha na KiM.

Kurti, navodno, kako kaže, pozitivno odgovara ministru Rašiću, a ne srpskom patrijarhu i "velikodušno" saopštava da patrijarh Porfirije može da dođe na Kosovo i Metohiju, ali, kako je saopšteno u Prištini, "bez telohranitelja".

 

 

- Patrijarh nema telesnu gardu, ima duhovnu pratnju, ali Kurti kao danas prvi eksponent kosovskih vlasti, kako sam kaže, time bi hteo da dokaže da je tzv. Kosovo bezbednija zemlja od Srbije - naveo je Janjić.

Janjić naglašava i pita ako je tako, kao što Kurti kaže, "čemu onda tolike procedure, da srpski duhovni poglavar dođe tamo gde je njegovo vekovno sedište, u Pećku patrijaršiju".

Vlada privremenih prištinskih institucija navela je na svom sajtu da je Kurti dozvolio srpskom patrijarhu Porfiriju da poseti Kosovo i Metohiju, u okviru priprema za proslavu pravoslavnog Božića.

Kako se navodi, ministar za povratak i zajednice Nenad Rašić tražio je od Kurtija da patrijarh Porfirije poseti KiM, što je Kurti prihvatio.

Na sajtu se tvrdi da je patrijarh rekao da će danas popodne doći na administrativni prelaz i da želi da uđe na KiM bez telohranitelja.

Srpska pravoslavna crkva je zatim saopštila da će patrijarh Porfirije posetiti Pećku Patrijaršiju i Eparhiju raško-prizrensku u "skladu sa svojim programom i nahođenjem, koji nisu vezani ni sa jednim političkim kontekstom ili sa bilo kojom ličnošću iz političkog života".

Priština je 25. decembra zabranila patrijarhu da doputuje u Pećku patrijaršiju.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike