Najnovije upozorenje RHMZ-a: U satima pred nama postoji opasnost da se ove reke izliju!

22.01.2023

13:19

0

Autor: J. Jovanović

Na Ibru sa pritokama tokom 23. i 24. januara vodostaji će biti u porastu i kretaće se iznad granica odbrane od poplava

Najnovije upozorenje RHMZ-a: U satima pred nama postoji opasnost da se ove reke izliju!
Ilustracija - Copyright 24sedam/ Goran Sivački

Na Savi kod hidrostanice Šabac vodostaj će se u naredna 24 časa kretati oko granice vanredne odbrane od poplava, a zatim će preći u manje opadanje.

Na gornjem toku Zapadne Morave sa pritokama tokom 23 i 24. januara vodostaji će biti u porastu sa mogućnošću dostizanja upozoravajućih nivoa.

Na Ibru sa pritokama tokom 23. i 24. januara vodostaji će biti u porastu i kretaće se iznad granica odbrane od poplava.

24sedam/I.P.
 

Na Tamišu kod hidrostanice Jaša Tomić vodostaj će biti u porastu do 25. januara i kretaće se iznad granice redovne odbrane od poplava.

Na Neri kod hidrostanice Кusić vodostaj će biti u porastu tokom 23. i 24. januara i prevazići će granicu redovne odbrane od poplava.

Očekuje se snežni pokrivač od 2 do 10- ak cm

Podsetimo, nastavlja se serija ciklona sa padavinama. U toku noći i jutra ciklon sa Jadranskog mora doneće nam sneg. Samo što je Srbiju pred kraj dana napustio jedan ciklon, koji nam je doneo sneg i zabeleo veći deo zemlje i samo što je kratkotrajno došlo do prestanka padavina, Srbiju će ove noći i tokom jutra zahvatiti novi veoma snažan ciklon sa Jadranskog mora, najavljuje meteorolog Đorđe Đurić.

- Već tokom noći sneg sa jugozapada stići će do jugozapadnih predela Srbije, a do jutra će se proširiti i na ostale predele Srbije, pa će u svim predelima Srbije biti oblačno sa snegom, a samo na jugu i istoku sa kišom. Tokom dana sneg će padati u većem delu Srbije, dok se kiša očekuje na jugu, jugoistoku i istoku Srbije. Vazdušni pritisak biće ispod normale. Duvaće umeren severoistočni vetar, na jugu i jugoistoku Srbije jugoistočni vetar, a u donjem Podunavlju i na istoku Srbije duvaće jak istočni vetar - kaže Đurić.

Darryl Dyck/The Canadian Press via AP
 

U ovom času snažan ciklon premestio se sa Tirenskog mora u srednji deo Jadranskog mora i oblačni sistem sa padavinama koji je zahvatio Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu do jutra će stići i do Srbije.

- Već tokom noći sneg sa jugozapada stići će do jugozapadnih predela Srbije, a do jutra će se proširiti i na ostale predele Srbije, pa će u svim predelima Srbije biti oblačno sa snegom, a samo na jugu i istoku sa kišom. Tokom dana sneg će padati u većem delu Srbije, dok se kiša očekuje na jugu, jugoistoku i istoku Srbije. Vazdušni pritisak biće ispod normale. Duvaće umeren severoistočni vetar, na jugu i jugoistoku Srbije jugoistočni vetar, a u donjem Podunavlju i na istoku Srbije duvaće jak istočni vetar - objašnjava Đurić.

Jutarnja temperatura biće od -3 do 3 stepena, maksmalna dnevna od 1 stepen na severozapadu do 10 stepeni na jugoistoku Srbije. Sneg će padati i u Beogradu, a temperatura će se kretati od 0 do 2 stepena.

- U većem delu nižih predela Srbije sa snegom očekuje se snežni pokrivač od 2 do 10-ak cm, a u brdsko-planinskim predelima očekuje se povećanje snežnog pokrivača za 10 do 20 cm. Inače, napomenuti ciklon sa srednjeg Jadrana tokom dana premeštaće se ka severnom Jadranu i slabiće, a sa njegovim slabljenjem očekuje se i slabljenje padavina i u Srbiji, do večeri u većini predela i prestanak - dodaje on.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike