Meteorolozi tvrde: Sneg donosi spas! Nazire se kraj katastrofalnih poplava u Srbiji!

19.01.2023

19:15

0

Sneg koji će padati sutra na planinama i brdima mogao bi da zaustavi bujične potoke ka poplavljenim područjima

Meteorolozi tvrde: Sneg donosi spas! Nazire se kraj katastrofalnih poplava u Srbiji!
Poplava - Copyright Tanjug/ Prijepolje info portal

U pet opština i gradova u Srbiji proglašena je vanredna situacija zbog izlivanja reka usled obilnih kiša proteklih dva dana a pripadnici Sektora za vanredne situacije evakuisali su 57 ljudi iz poplavljenih područja u Novom Pazaru, Sjenici, Prijepolju, Priboju i Brusu.

Tanjug/ Prijepolje info portal
Prijepolje

Zbog poplava vanredna situacija je na snazi u Prijepolju, Brusu, Tutinu, Novom Pazaru i Sjenici. 

Poplave traju već nekoliko dana a na terenu se nalazi šest specijalistickih timova za spasavanje i rad na vodi, 93 vatrogasca sa 6 čamaca, 15 vatrogasnih vozila i 21 pumpa za crpljenje vode i 12 dobrovoljnih vatrogasnih društava i 15 specijalizovane jedinice civilne zastite.

Ako je verovati vremenskim prognozama, agonija sa poplavama bi mogla da prestane već prekosutra.

Naime, Republički hidrometerološki zavod je najavio da se očekuju obilne padavine od 20 do 50 milimetara za 24 sata i to na području Kosova i Metohije, a posle podne, uveče i u toku noći i na istoku i jugoistoku Srbije.

Sneg već od petka

Već u petak i za vikend bi u brdsko-planinskim predelima trebalo da padne sneg, zbog čega se očekuje formiranje snežnog pokrivača od 15 do 40 centimetara.

Meterolog Ivan Ristić kaže da će upravo taj sneg zaustaviti izlivanje vode sa planinskih i brdskih područja ka poplavljenim mestima.

Tanjug/ Prijepolje info portal
 

- Dolazi do prodora hladnog vazduha tako da u brdovito-planinskim predelima će kiša preći u sneg, a to onda ne utiče na vodostaj toliko. Već danas od popodneva počinje smanjenje padavina u poplavljenim regionima, što znači da polako prestaje opasnost u tom delu Srbije - kaže on.

Ipak, Ristić dodaje da će još nekoliko dana biti padavina, ali će to biti uglavnom snežne.

- Sutra će već više padati sneg, a mislim da će do prekosutra sve proći. Već danas od podneva, pa onda i sutra, više ne postoji ta linija sa jakom kišom. A poznato je da se sneg akumulira i na sliva kao kiša - uveren je Ristić.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike