Reke u Lučanima, Arilju i Ivanjici se povlače u svoja korita: "Bog nas je ovaj put pogledao, izbegli smo vanrednu situaciju"

21.01.2023

11:30

0

Tri dana meštani Golije su bez telefonske veze, a ekipe su konačno motornim sankama uspele da dođu na teren i saniraju kvar

Reke u Lučanima, Arilju i Ivanjici se povlače u svoja korita: "Bog nas je ovaj put pogledao, izbegli smo vanrednu situaciju"
Copyright Foto: RINA

Nakon nekoliko dana dramatičnih dana u čitavoj Zapadnoj Srbiji, nivo nabujalih reka je u opadanju, a situacija se smiruje. Najviše problema poplave su donele meštanima dragačevskih sela, u kojima je nabujala Bjelica nosila sve pred sobom.

- Njen vodostaj trenutno je na 90 centimetara, i spušta se na svakih sat vremena za još nekoliko centimetara. Zbog njenog izlivanja poplavljeno je oko 100 hektara poljoprivrednig zemljišta i pomoćni objekti domaćinstva Matijević, gde smo mi odmah stigli u pomoć u vidu hrane za stoku koju je bujica odnela - rekao je za RINU Milivoje Dolović, predsednik opštine Lučani.

Foto: RINA
 

Opština Ivanjica koja je u prethodnim poplavnim talasima najgore prolazila od svih, tokom ove poslednje elemenarne nepogode nije izvukla najdeblji kraj. Tri dana meštani Golije su bez telefonske veze, a ekipe su konačno motornim sankama uspele da dođu na teren i saniraju kvar.

- Bog nas je ovaj put pogledao, jer sa svokom većom kišom kod nas nastaje prava katastrofa i vanredna situacija. Sve je pod kontrolom, voda se povlači u svoja korita. Moravica jeste nabujala, ali ne preti da se izlije. Imali smo problema sa vodosnabdevanjem i pritisak je bio smanjen, ali je sada sve sanirano. Mehanizacija će izaći na teren, kad se nivo Moravice dodatno smanji -  izjavio je Momčilo Mitrović, predsednik opštine Ivanjica.

Reke Rzav i Moravica koje su se izlile na nekoliko mesta na teritoriji opštine Arilje, povukle su se u svoja korita.

- Nivo vodostaja opao je za više od jednog metra i građani su bezbedni. Nemamo pričinjenu veću materijalnu štetu na putnoj infrastrukturi i za sada je sve mirno -  istakao je Predrag Maslar, predsednik opštine Arilje.

 Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike