Opada nivo reka u poplavljenim područjima, vanredna situacija na snazi u ovim opštinama! Meštani Pranjana bez vode, na Suvoboru nikad teže!

22.01.2023

07:48 >> 11:28

0

Autor: J. J.

Prema prognozama u narednih 24 sata neće biti obilnih padavina

Opada nivo reka u poplavljenim područjima, vanredna situacija na snazi u ovim opštinama! Meštani Pranjana bez vode, na Suvoboru nikad teže!
Ilustracija - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Nivo reka u poplavljenim područjima opada, ali je vanredna situacija i dalje na snazi u Leposaviću, Prijepolju, Sjenici, Novom Pazaru, Brusu, Tutinu, Kuršumliji, Prokuplju i delu opštine Kraljevo.

Reke Ibar i Zapadna Morava, koje su se izlile na nekoliko mesta na teritoriji opštine Kraljevo, povukle su se u svoja korita. 

 

Dobrom reakcijom gradskog štaba sprečeno je da voda ovog puta uđe u stambene objekte, ocenjuje za RTS šef gradskog Štaba za vanredne situacije Kraljeva Radoica Kočović.

- Digli smo sve snage koje smo imali na raspolaganju, javna preduzeća, reagovali smo maksimalno. Čak su naši radnici pomagali sa punjenjem džakova koji su opremani i prema Novom Pazaru i Brusu i drugim mestima - dodaje Kočović.

Ističe da prema prognozama u narednih 24 sata neće biti obilnih padavina.

"To će nam dozvoliti da se nivo Ibra spusti za još nekih tridesetak centimetara, tako da se nadam da će to dati prostora da se sledeće nedelje kada su najavljene kiše i otapanje snega stvori mogućnost da prihvati tu količinu vode", poručuje Kočović.

Ova kiša pokrenula je i klizišta, a od juče ne saobraća voz na relaciji Kraljevo-Raška, jer je ogromna količina zemlje pala na prugu u mestu Polumir nadomak Ušća. Očekuje se da će tokom dana klizište biti sanirano.

U blagom porastu je Sava kod Šapca. Na snazi su mere redovne odbrane od poplava. Za sada nema problema sa izlivanjem reke u branjenom delu.

Ibar se u Kraljevu vratio u korito, a i Drina se kod Bogatića povlači.

Prema prognozi RHMZ, u Srbiji će danas biti oblačno, a sredinom dana i posle podne očekuje se kratkotrajno razvedravanje. Uveče u brdsko-planinskim predelima jugozapadne i južne Srbije susnežica i sneg, a u nižim predelima kiša koja se tokom noći očekuje i u većini ostalih predela. 

Narednih dana kiša

Naredne sedmice prognozira se nastavak perioda sa učestalim padavinama, koje će u ponedelјak, usled porasta temperature, u većem delu biti u vidu kiše, dok se od utorka ponovo povremeno očekuju i susnežica i sneg, naročito u brdsko-planinskim predelima uz dalјe povećanje visine snežnog pokrivača.

Više padavina biće u ponedelјak i utorak na jugu i jugozapadu Srbije, ukupno od 15 do 25 mm za 2 dana, dok će u ostalim danima i u ostatku Srbije količina biti manja. Dnevne temperature u većini mesta od 2 do 5 °S, na jugu lokalno i do 10 °S, a samo će u ponedelјak u svim krajevima biti toplije.

Povlači se Ibar

Nivo reke Ibar se polako povlači, te pojedini delovi severnog dela Mitrovice više nisu pod vodom.

Sa druge strane, više kuća sa desne strane istočnog mosta je i dalje poplavljeno, ali je primetno da se voda i u ovom delu grada povlači, te da se reka polako vraća u svoje korito. Slična je situacija i u Bošnjačkoj – delu Severne Mitrovice koji je najgore prošao usled poplava.

Za sada nema informacija o tome kada će se normalizovati snabdevanje električnom energijom a zbog toga što je trafostanica danima bila pod vodom, piše Kossev.

Pranjani bez vode

Na stotine meštana gornjomilanovačkog sela Pranjani na Suvoboru živi u strahu od zaraze jer su u lokalnom vodovodu pronađene ogromne količine fekalnih bakterija izuzetno opasnih po zdravlje ljudi.

Voda je strogo zabranjena za piće, ali nije dozvoljena ni za kuvanje ni za kupanje. Mališani sutra u vrtić i školu idu po strogo izmenjenom režimu, a preporučije im se da koriste samo flaširano vodu za piće.

- Ovo je katastrofa. Vidi se na oko da je voda prljava i zagađena, fekalije plivaju. Cisterna sa vodom za piće je stigla u selo, ali kod nas je stegla zima i jako je teško otići i dopremiti vodu do kuća. Deca nam idu u školu i vrtić, plašimo se da se ne otruju. Кoliko je teško kad su u pitanju pranje sudova i veša da i ne govorim. Žedna nam je i stoka. Ovo je dogogodišnji problem našeg sela, ali sada je eskalirao - kaže za RINU meštanin sela Pranjani.

Foto: RINA
 

Vodovod u Pranjanima sagrađen je u drugoj polovini prošlog veka, ali se “na divlje” širio jer u selu ima dosta stanovnika. U njemu je škola puna učenika ali i dečji vrtić u kojem je preko pedesetoro dece.

- Voda nam predstavlja veliki problem, sve snage su usmerene da se to što pre reši. Ispiranje je veoma komplikovano jer je mnogo nepoznatih krakova u kojima po svemu sudeći kruže fekalne bakterije. Nadam se da će se raditi na trajnom rešavanju, jer je sistem Rzav na nekih sedam kilometara od Pranjana - izjavio je Radovin Veselinović predsednik MZ Pranjani.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike