Sve za brata! Devojčica Višnja (8) nije pitala da li će boleti, samo je klimnula glavom i pristala da bati Milošu (7) donira koštanu srž!

18.01.2023

11:37

0

Autor: R.M.

Milošu je spas u Italiji, gde bi dečaku trebalo da bude urađena transplatacija, a za to je potrebno 300.000 evra

Sve za brata! Devojčica Višnja (8) nije pitala da li će boleti, samo je klimnula glavom i pristala da bati Milošu (7) donira koštanu srž!
Miloš Ćelap - Copyright printscreen/Budi human

Malenom Milošu Ćelapu (7) lekari su prošle godine otkrili akutnu limfoblastnu leukemiju a bolest se vratila, uprkos tome što su smatrali da je bolest prošla. 

Milošu je spas u Italiji, gde bi dečaku trebalo da bude urađena transplatacija.

Problemi porodice Ćelap počeli su u maju pretprošle godine, kada su im lekari zbog simptoma sličnih prehladi, rekli da Miloševa krvna slika nije u redu.

Dečak je smešten u jednu, pa u drugu bolnicu gde su mu otkrili da odnos leukocita i trombocita nije dobar i se radi o potencijalnoj leukemiji. 

Nalaz koštane srži potvrdio je slutnje i otkrivena je akutna limfoblastna leukemija.

Lečenje su počeli u svom Novom Sadu, a nastavili ga u Tiršovoj. 

Dečak je dobro podneo hemioterapije i čak je krenu da ide u školu. Ali nakon mesec dana došla je prehlada koja nije htela da se dugo povuče.

- Analize krvi su bile dobre, ali on se najpre požalio na bol u ruci, a potom i na bolove u nogama. Mogli smo da pretpostavimo šta je. I stvarno, nalazi su potvrdili da se bolest vratila. Lekari su rekli da mora na transplantaciju koštane srži. Rečeno je da je najbolje da mu koštanu srž da srodni donor, pa je uzet uzorak od ćerke. Poklapanje je 100 odsto i transplantacija će se uraditi 7. marta u Italiji - izjavio je otac Đorđe za Kurir.

Inače, dečak i sestra su nerazdvojni. Višnja ima osam godina, i pored škole trenira odbojku, a svesna je toga da može da spasi brata.

Devojčica je rekla "da" i nije pitala da li će je boleti, a izvesno da hoće. Ali, njoj to nije bitno kada je bata u pitanju.

printscreen/Budi human
 

Roditelji su kontaktirali nekoliko bolnica a dečak će verovatno ići u onu u Monci. Ali za operaciju je potrebno 300.000 evra, pa je porodica krenu da novac skuplja preko fondacije Budi human.

Dečaku je novac potreban do marta a porodica jedino želi da se vrati normalnom životu, jer čak ni deca ne idu normalno u školu već onlajn.

Miloš je trenutno u bolnici sa mamom zbog povišene temperature. A tokom pripreme za operaciju moraće da bude razdvojen od sestre, kaže tata Nemanja i apeluje ljudima koji to mogu da im finansijski pomognu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike