Još jedna škola zabranila upotrebu mobilnih telefona: Kazne za kršenje od jedinice iz vladanja do izbacivanja!

18.01.2023

07:18

1

Škole bi trebalo da podrže nastavnike u kažnjavanju učenika koji zloupotrebljavaju mobilne telefone

Još jedna škola zabranila upotrebu mobilnih telefona: Kazne za kršenje od jedinice iz vladanja do izbacivanja!
emotikoni - Copyright Pixabay

U osnovnoj školi "Vuk Karadžić" u Bajmoku drugo polugodište je za učenike počelo sa značajnom novinom - zabranjeno je korišćenje mobilnih telefona tokom nastave.

Savet roditelja je gotovo jednoglasno podržao odluku škole a učenici naprave predaju nastavnicima još na prvom času.

Telefoni se odlažu i zaključavaju u ormarićima koji su pokriveni kamerama, tako da učenici ne moraju da strahuju od krađe. Na kraju dana učenicima se telefoni vraćaju na zadnjem času. A ako se neki učenik ogluši o ovo pravilo, ako mu nastavnik pronađe telefon biće mu oduzet i stavljen u ormarić, a on će morati da snosi sankcije prema disciplinskom pravilniku.

U školi su objasnili da ovim potezom žele da deca budu skoncentrisanija na nastavu, ali i da izbegnu situacije koje su se pojavljivale u javnosti kada su učenici snimali nastavnike i druge učenike tokom nemilih situacija.

A da li je ovo rešenje koje bi mogle da primene sve škole u Srbiji? 

Aleksandar Markov iz Foruma beogradskih gimnazija je skeptičan i kaže da je u praksi jako teško iskontrolisati upotrebu mobilnih telefona kod učenika.

Jer, dodaje on, učenik može da ostavi jedan telefon kod nastavnika ali ko garantuje da nema dva ili tri telefona kod sebe.

- To je teško sprovesti u praksi a i na kraju kada imate zabrane te vrste, to je više kontraproduktivno nego što može da doprinese nekom rešenju. Najbolje je raditi sa učenicima i telefone koristiti za potrebe nastave i učenja. Najlakše je zabraniti, ali telefoni su deo života svih nas - kaže Markov.

Mobilni u funkciji znanja

On smatra da mobilne telefone treba koristiti za proveru znanja učenika, s obzirom da svaka škola ima dostupan kablovski internet.

- Trebalo bi da se bave utvrđivanjem gradiva i da na taj način telefoni koje imaju dobiju neki smisao. A ne da ih koriste za igrice. Na kraju, uvek je tu pitanje i nastavničkog autoriteta jer je nastavnik mora da spreči kada učenik izvadi mobilni telefon i proba da ga zloupotrebi - smatra on.

Profimedia
Ilustracija

Markov podseća i da je ministarstvo prosvete kao jednu od mera predložilo da se na nivou škola odlučuje da li će biti zabranjena upotreba mobilnih telefona tokom nastave.

On je upitao kakva je uloga nastavnika, ako dopušta da deca na času snimaju mobilnim telefonom i ne prate nastavu.

- Treba da se zapitamo da li sve treba zabraniti ili nastavnicima dati mogućnost da reaguju. Mislim da su u poslednje vreme nastavnici poprilično obespravljeni. Pre treba videti da li škole reaguju u takvim situacijama i da li su ti učenici sankcionisani na neki način, ili se pušta da prođe tek tako. Jer ako se pušta, onda je pitanje za direktore zašto to dozvoljavaju. Nastavnik je taj koji mora da ima autoritet i ne može neko drugi da mu reši problem u učionici, a jako je bitno da postoji podrška od uprave i da direktor, ako se desi problem, podrži nastavnika a ne učenika - izjavio je on.

Kazne adekvatne, ali problem primena

Markov kaže da već sada postoji mogućnost da učenik koji koristi mobilni telefon ili neko elektronsko sredstvo u svrhu zloupotrebe ili digitalnog nasilja, da bude kažnjen. 

- Ali problem je što neke škole ne kažnjavaju učenike i "gleda im se kroz prste". I onda rešavate problem tako što ćete im zabraniti mobilni telefon. Eto, moje pitanje je šta ako učenik ponese tri mobilna telefona, jedan ostavi a dva i dalje drži. Kako ćete onda tu reagovati? Dakle, glavno pitanje je da li se zakon sprovodi kako je propisano i pitanje nastavničkog autoriteta - smatra on.

Što se tiče kazni, Markov kaže da su one adekvatne.

- Zakonski je propisano da učenik može da dobije ukor. Zavisi od toga da li mu je telefon samo zazvonio, pa ga je ugasio, što može svima da se desi. Ili ga je koristio u svrhu snimanja i maltretiranja drugih učenika i nastavnika. Ukoliko je o tome reč, može da ide od jedinice iz vladanja pa do isključenja. Dakle, kazne su adekvatne a samo je pitanje da li se primenjuju - objasnio je on.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike