Kad u Jugoslaviji osamdesetih zazvoni mobilni telefon: Kako je nastao novi film Gorana Bogdana i Mikija Manojlovića (FOTO/VIDEO)

02.12.2022

10:01

0

Autor: Dejan Ćirić

„U detinjstvu nismo imali strica koji je živeo u inostranstvu i koji je dolazio svake godine za praznike i donosio poklone, a naši prijatelji su to imali. Ovo je bila inicijalna ideja“, istakli su autori

Kad u Jugoslaviji osamdesetih zazvoni mobilni telefon: Kako je nastao novi film Gorana Bogdana i Mikija Manojlovića (FOTO/VIDEO)
Film "Stric" - Copyright Promo/Sara Moritz

Ekipa filma „Stric“ predstavila se na konferenciji za medije 28. Festivala autorskog filma koja je održana juče uoči beogradske premijere ovog ostvarenja.

Prisutnima su se obratili autori filma Andrija Mardešić i David Kapac i glumci Ivana Roščić, Roko Sikavica i Miki Manojlović.

Promo/Tanja Drobnjak
 

Mardešić i Kapac su istakli da su veoma uzbuđeni pred beogradsku premijeru i otkrili na koji način su počeli da sarađuju na ovom filmu:

Nismo imali strica u inostranstvu

- Nas dvojica smo se upoznali na fakultetu, počeli smo zajedno da pišemo, režirali smo kratke forme i počeli da delimo dosta toga. Napisali smo scenario koji je trebalo da bude snimljen bez novca, ali je sve postalo dosta ozbiljno. Shvatili smo da obojica imamo jednu prazninu, a to je da u detinjstvu nismo imali strica, ujaka ili kuma koji je živeo u inostranstvu i koji je dolazio svake godine za praznike i donosio poklone, a naši prijatelji su to imali. Ovo je bila inicijalna ideja - istakli su autori i dodali:

Promo/Tanja Drobnjak
 

- Kada smo videli da će film biti ozbiljan prisetili smo se svih naših porodičnih situacija i shvatili da su praznici zapravo jako stresni, iako nam je usađeno da moraju da budu srećni. Dok smo radili na scenariju pisali smo uloge za Roka, Ivanu i Gorana Bodana. Uloga strica je prvo planirana za mlađeg glumca, ali smo vrlo brzo shvatili da smo pogrešili. Poslali smo scenario Mikiju i on nam se javio vrlo brzo sa pozitivnim odgovorom - otkrivaju Mardešić i Kapac.

Promo/Sara Moritz
 

- Naš film može biti sve u jednom, jer lepota i poenta autorskog filma jeste da se zapravo kroz nekakav autorski izraz inkorporiraju različite poetike, estetike, različiti žanrovi, rekonstrukcije žanra i filmskog jezika, što i je slučaj kod nas, jer smo bili inspirisani raznim autorima i smerovima - naglasili su autori.

Poseban i zanimljiv film

Ivana Roščić je istakla da nije imala nikakvu dilemu oko prihvatanja uloge u ovom filmu, dok je Roko Sikavica rekao da se scenarija seća još kad je on bio studentska vežba.

- Ja sam tada imao 22 ili 23 godine, i kako je vreme prolazilo scenario se menjao, a ja sam rastao. I bila je panika u jednom trenutku da li sam prestar za svoj lik - rekao je glumac.

Promo/Festival autorskog filma
 

Miki Manojlović je o fillmu izjavio:

- Danas mladost dobija šansu sve kasnije i kasnije. Ovi glumci su dobili šansu tek u tridesetim godinama za svoj prvi igrani film. „Stric“ je zaista zanimljiv i poseban. Mladost je ta koja kod nas treba da dobija šanse puno ranije, pogotovo na ovako dobre scenarije kakav je ovaj i na dobre prethodne radove, ali i tih dobrih radova i prethodnih radova mladih je kod nas sve manje i manje - naglašava Manojlović.

Promo/Sara Moritz
 

Taj haotičan i loš princip dodele sredstava za razvoj scenarija i dolaska do filma je jako dug. Mladi su prezent, nisu budućnost. Eto, mi smo sačekali da Andrija i David postanu prezent, isto sam to rekao i u Hrvatskoj, oni su ovaj film trebali da snime kada su imali dvadeset dve godine - zaključuje glumac.

Napetost se može rezati nožem

Zvanični sinopsis filma glasi: „Porodica - majka, otac i sin - srećni dočekuju svog voljenog strica koji se vraća kući za praznike iz Nemačke. Stric deli poklone, te sledi tradicionalni božićni ručak - ćurka s mlincima i francuskom salatom. Porodičnu idilu prekida iznenadna zvonjava najnovijeg pametnog telefona, pa ubrzo postaje jasno da vreme radnje nisu osamdesete, da nije Božić i da se za prepunom prazničnom trpezom, osim hrane, nožem može rezati i napetost.“

Promo/Sara Moritz
 

Nakon premijere koja je sinoć održana u Domu omladine Beograda, film će danas u 17 časova biti prikazan u Dvorani kulturnog centra Beograda i od 20 sati u Domu kulture “Studentski grad”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike