Profesor Rastislav Stojsavljević analizira Vojsku Srbije: "Ako želiš mir, spremaj se za rat!" (FOTO)

17.01.2023

16:33

0

Srbija, kao centralna država, svojim geografskim i geopolitičkim položajem utiče presudno na stabilnost čitavog regiona, između ostalog, stav je Rastislava Stojsavljevića

Profesor Rastislav Stojsavljević analizira Vojsku Srbije: "Ako želiš mir, spremaj se za rat!" (FOTO)
Copyright TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE/ ANDRIJA GAVRILOVIC/ Gradske info

Si vis pacem, para bellum – rekli su stari Rimljani pre mnogo vekova. U prevodu. „Ako želiš mir, spremaj se za rat“. Bolje sto godina pregovarati, nego jedan dan ratovati.

Svedoci smo ubrzavanja točka istorije

Poslednjih godinu dana smo svedoci ubrzavanja točka istorije. Pre skoro godinu dana je počeo rat na istoku Evrope i svakim danom poprima sve više karakter globalnog sukoba, vojnog, ekonomskog, hibridnog i dr. Balkan kao potencijalno geopolitičko žarište, na Hantigtonovoj granici energetike i dodira civilizacija, predstavlja region koji donosi stabilnost Jugoistočnoj Evropi.

Ministarstvo odbrane
Vojska Srbije

Srbija garant stabilnosti duž centralne ose Atina-Skoplje – Beograd

Srbija, kao centralna država, svojim geografskim i geopolitičkim položajem utiče presudno na stabilnost čitavog regiona. Stabilna i snažna Srbija je garant mira i stabilnosti duž centralne ose Atina – Skoplje – Beograd. Ekonomsko napredovanje naše zemlje, jača i susedne države, a njena vojna snaga garantuje mir i spokoj svim njenim građanima.

Ministarstvo odbrane
Vojska Srbije

Svi u regionu imaju specijalce

Stoga je krupna i važna odluka da se broj specijalnih jedinica Vojske Srbije i MUP-a poveća na 5000 pripadnika. U regionu jedino Republika Hrvatska zvanično saopštava da je broj njenih specijalnih jedinica 257 ljudi. Republika Crna Gora je jedina država u okruženju koja nema specijalne snage. Tzv. Kosovo ne sme da ih ima po Rezoluciji Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244. Svedoci smo koliko se (ne) poštuje međunarodno pravo u Prištini. Prema dostupnim informacijama i procenama koje je uradio Global Power Fire, Rumunija i Mađarska su jedine susedne država koja imaju bolji indeks (Power Index) od Srbije. Ne bi trebalo smetnuti s uma da su ove države u NATO savezu, stoga su deo globalne defanzivne (ali i ofanzivne) strategije sa sedištem u Briselu. Srbija je sa indeksom 0.9571 (idealan broj je 0.0000 – SAD su na 0.0712, a Rusija na 0.0714) ispred svih ostalih komšija.

Ministarstvo odbrane
Vojska Srbije

Primećuje se da Srbija ima duplo jači indeks od Albanije (1.8466), a više od tri puta jači od tzv. Kosova (3.2863). I ovim istraživanjem pokazuje se centralno mesto Srbije, kao stožera oko kojeg se okupljaju države, pogotovo Zapadnog Balkana. Ulaganje u vojsku pojačava stabilnost i faktor odvraćanja što se reflektuje na ekonomske i druge stvar.  Otvoreni Balkan je očigledan primer za to. U jeku sve većeg zuluma nad srpskim stanovništvom u srpskoj južnoj pokrajini, daljim jačanjem vojske Srbija će se dodatno približiti svojim susedima koji su 4 (Mađarska) i 11 (Rumunija) ispred. Politikom neulaska u NATO ili bilo koji drugi vojni savez, Srbija nastavlja da korača politikom nesvrstanja, odbrane međunarodnog prava, ali i jasnim stavljanjem do znanja da neće dozvoliti nove pogrome nad srpskim stanovništvom.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike