Patrijarh o "dozvoli Prištine" da poseti KiM: Liturgiju na Božić ću služiti u Hramu Svetog Save, u Peć ću ići kad sam odlučim

05.01.2023

14:23

0

Autor: 24sedam

Nešto ranije prištinski mediji objavili su da je Aljbin Kurti odobrio dolazak na KiM patrijarhu Porfiriju

Patrijarh o "dozvoli Prištine" da poseti KiM: Liturgiju na Božić ću služiti u Hramu Svetog Save, u Peć ću ići kad sam odlučim
Patrijarh Porfirije - Copyright Foto:MUP

Srpska pravoslavna crkva oglasila se povodom vesti da su takozvani premijer iz Prištine Aljbin Kurti i ministar Nenad Rašić dozvolili patrijarhu srpskom Porfiriju ulazak na KiM.

"Po unapred utvrđenom programu, Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije će na praznik Rođenja Gospoda i Spasa našega Isusa Hrista, u ponoć, služiti svetu arhijerejsku Liturgiju u hramu Svetog Save na Vračaru. Njegova Svetost će u svoju Stavropigijalnu lavru Pećku Patrijaršiju i u posetu sveštenstvu i vernom narodu Eparhije raško-prizrenske otići u skladu sa svojim programom i nahođenjem, koji nisu vezani ni sa jednim političkim kontekstom ili sa bilo kojom ličnošću iz političkog života", navodi se u saopštenju SPC.

Podsetimo, nešto ranije prištinski mediji objavili su da je Kurti odobrio dolazak na KiM patrijarhu Porfiriju i to navodno na predlog ministra za povratak i zajednice Nenada Rašića. Prethodno je, 25. decembra patrijarh sprečen na Merdaru da uđe na KiM, a da bi mu bio odobren ulazak, postavljeni su uslovi iz Prištine. Glavni uslov je bio da javno osudi barikade na severu Kosova i "kriminalne strukture na severu".

FOTO TANJUG/ RT GRAČANICA
patrijarhu na Merdaru zabranjen ulaz na KiM

 

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike