Na tvrđavi slavilo 20.000 Novosađana, u Čačku publiku oduvao Željko Vasić, a u Novom Pazaru gruvala pirotehnika (FOTO)

01.01.2023

06:53

0

Ispratismo 2022. godinu. Negde se u Srbiji slavilo pompezno, negde bez organizovanog dočeka

Na tvrđavi slavilo 20.000 Novosađana, u Čačku publiku oduvao Željko Vasić, a u Novom Pazaru gruvala pirotehnika (FOTO)
Copyright Tanjug/Tara Radovanović

Više od 20.000 Novosađana i gostiju ispratilo je staru godinu uz veličanstven vatromet kod Beogradske kapije u podgrađu Petrovaradinske tvrđave i time je ujedno zatvorena titularna 2022, u kojoj je Novi Sad bio Evropska prestonica kulture.

Doček je i ove godine, kao koncept, opravdao naziv nesvakidašnjeg umetničkog i produkcijskog programa koji je Fondacija EPK2022 organizovala šesti put, a koji je 2021. dobio i nagradu za najbolji evropski trend brend u oblasti kulture.

Kroz spoj vizuelne i izvođačke umetnosti doček je osvetlio barokni ambijent gradića ispod Petrovaradinske tvrđave. Posetioci su uživali u muzici na nekoliko bina.

Na glavnoj sceni ispred Beogradske kapije program dočeka je otvorio slovenački hor Perpetuum Džežile, a nakon njih su koncert održali Kosheen i Đ Biesmans. Na sceni na Trgu prote Mihaldžića publika je najpre slušala legendarni sastav Stereo MC's, a nešto pre ponoći nastupila je domaća reperka Mimi Mercedez.

Tanjug/Tara Radovanović
 

 

Na sceni u Štrosmajerovoj ulici nastupili su Monohrom, Repetitor i Obojeni program. I za ovaj doček je postavljena Teslina svetlosna galerija koja je oživela Podgrađe kroz rad samostalnih umetnika, među kojima su Čida Jasuhiro iz Japana, jedan od Artdeksovih „Devet izvanrednih svetskih umetnika svetlosti", Pavla Beranova iz Češke, dobitnica nagrade za interaktivne instalacije i najbolji dizajn osvetljenja, Dorijan Kolundžija, koji vodi studio za nove medije „Galerija 12", čiji je jedan od projekata Muzej budučnosti u Dubaiju, kao i Savez udruženja likovnih umetnika Vojvodine (SULUV) i drugi umetnici.

U obnovljenom prostoru Muzeja grada Novog Sada na Petrovaradinskoj tvrđavi otvorena je 31.decembra, sada i za sve građane, multimedijalna izložba posvećena naučnici Milevi Marić Ajnštajn, autora Dušana Jovanovića. Tako su posetioci dočeka mogli da vide i izložbu "Mileva: Mi smo stena", koja prikazuje spoj virtuelne umetnosti i nauke i nudi mogućnost upoznavanja sa privatnim i javnim životom srpske naučnice. Doček u Novom Sadu bio je dobro organizovan i bez incidenata, a za građane su u ulicama Petrovaradina bili postavljeni štandovi sa hranom, pićem, kao i mobilni toaleti. 

 U Novom Pazaru nije bilo organizovanog dočeka, noć protekla mirno

 

U Novom Pazaru ni ove godine, sedmi put zaredom, nije bilo organizovanog dočeka Nove godine.

Novu godinu na centralnim gradskim ulicama, trgu i šetalištu dočekale su desetine Novopazaraca, mahom mladih, koji su upotrebljavali pirotehniku.

Organizovanog dočeka Nove godine bilo je samo u nekoliko novopazarskih ugostiteljskih objekata, noćnih klubova i nargila barova.

Kako je reporteru Tanjuga rečeno u Policijskoj upravi Novi Pazar, novogodišnja noć protekla je mirno, bez većih incidenata i narušavanja javnog reda i mira.

Gradska uprava Novi Pazar novac opredeljen za doček Nove godine, u iznosu od šest miliona dinara, preusmerila je deci bez roditelja, mališanima sa retkim i malignim oboljenjima i deci sa smetnjama u razvoju. U Novom Pazaru zbog uštede električne energije nije postavljena ni ukrasna novogodišnja rasveta. 

Čačak: Uz koncert Željka Vasića, Čačani dočekali 2023. godinu

 

Na gradskom trgu u Čačku, pred par hiljada okupljenih gradjana nastupio je Željko Vasić uz čije pesme su Čačani ispratili staru i dočekali novu, 2023. godinu.

-Svim sugradjanima u 2023. godini želim mnogo zdravlja i sreće. Ono što nam svima treba u ovoj godini jesu mir i stabilnost u našoj zemlji ali i u regionu i svetu. Želeo bih da imamo više poštovanja jedni prema drugima i svaki boljitak na ličnom ali i opštem planu. Mislim da će ova godina doneti mnogo radosti svima nama - rekao je gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

On je rekao da se Čačak najviše raduje novim bebama, da naš natalitet i populaciona politika konačno krenu, a i krenuli su u poslednje dve godine ka pozitivnom trendu.

 

-Ono zbog čega radimo i za šta se borimo jesu novi naraštaji i nove generacije i njima ostavljamo lepšu i uredjeniju Srbiju”, rekao je on.

Prema rečima direktora Turističke organizacije grada Čačka, novogodišnji program je samo jedna potvrda sjajne godine koja je iza nas kada je u pitanju turistički ali i muzički i kulturno umetnički sadržaj u gradu na Moravi. „Dosta stvari smo uradili kada je privlačenje turista u pitanju.

Čačak je deveta destinacija po broju ostvarenih noćenja. Ispred nas su Zlatibor, Kopaonik, Soko Banja, Vrnjačka Banja, Beograd, Niš i Novi Sad. To su velike, tradicionalne i standardne turističke destinacije, a Čačak je za samo četiri, pet godina sa 24 mesta na deveto mesto. I tu se naravno nećemo zaustaviti. Čeka nas još veći posao”, rekao je direktor TO Čačak Vojin Jakovljević.

On je najavio da je za sve stanovnike Čačka, ali i njegove posetioce u narednoj godini u kojoj će grad na Moravi poneti titulu Nacionalne prestonice kulture pripremljen bogat i sadržajan program koji će zvanično početi prvog dana proleća. 

U Beogradu se slavilo na dve lokacije - kod Skupštine Srbije i u Beogradu na vodi.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike