Doček Nove godine kao da je u aprilu! Pre ponoći i do 10 stepeni, meteorolog otrkiva da li će biti snega za Božić

31.12.2022

16:45

0

Autor: M. Vu.

I poslednji dan 2022. godine protiče u znaku skoro pa prolećnog vremena

Doček Nove godine kao da je u aprilu! Pre ponoći i do 10 stepeni, meteorolog otrkiva da li će biti snega za Božić
Copyright Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Za Novu godinu imamo vreme kao u aprilu, sa temperaturom i do 20 stepeni, a toplo će biti i u samoj novogodišnjoj noći. Da li ljubitelji zimskih čarolija mogu da se nadaju zahlađenju i snegu za Božić za, otkriva meteorolog Đorđe Đurić.

I poslednji dan 2022. godine protiče u znaku skoro pa prolećnog vremena. Očekuje se pretežno sunčano ili umereno oblačno i veoma toplo za ovo doba godine. Maksimalna temperatura biće od 14 do 20, u Beogradu do 18 stepeni. Ovakve temperature uobičajane su za april mesec, tako da su tokom ovih dana maksimalne temperature za 10 do 15 stepeni više od proseka za ovo doba godine.

- U novogodišnjoj noći očekuje se vedro i neobično toplo vreme za ovo doba godine. Temperatura oko ponoći u većini predela biće od četiri do 10, u Beogradu oko 11, a na višim planinama iznad nula stepeni. Do jutra minimalna temperatura spustiće se na vrednosti od -2, na jugu do šest stepeni na severu Srbije, na području Beograda na šest do osam. U kotlinama i dolinama južne, istočne i zapadne Srbije očekuje se maglovita, a na planinama vedra noć - kaže Đurić.

Na planinama - nezapamćeno vreme

I prvi dan 2023. godine doneće pravo prolećno vreme, a ono će biti preslikano današnje.

Neobično toplo je i na planinama, a uz vedro vreme temperature idu i do 15 stepeni, na Kopaoniku do 10. Sve planine Srbije i regiona su potpuno bez prirodnog snežnog pokrivača, što do sada nije viđeno u ovom delu godine na planinama iznad 1.800 do 2.000 metara nadmorske visine.

24sedam
 

- Inače, Srbija je pod uticajem snažnog anticiklona, uz veoma visok vazdušni pritisak, pa je vreme stabilno i suvo, a pod uticajem veoma izraženog termičkog grebena sa jugozapada očekuje se priliv vrlo tople vazdušne mase sa severa Afrike i Mediterana i otud temperatura kao usred proleće. Da je kojim slučajem sada leto, usled ovakve sinioptičke situacije vreo talas sa severa Afrike doneo bi temperature od 40 stepeni, što je više nego čest slučaj bio tokom ovogodišnjeg leta - dodaje.

I za Božić bez snega

Dominacija antciklona očekuje se i tokom prvih 10 dana januara, uz stabilno i suvo vreme. Iako se očekuje postepeni pad temperature, ostaće i dalje natprosečno toplo vreme, uz vrednosti oko, pa i preko 10, samo u predelima sa maglom hladnije. Dakle, u narednih 10 dana nema padavina na vidiku, a kako su planine već danima bez prirorodnog snežnog pokrivača, snega, bar onog prirorodnog, neće biti na planinama ni tokom Božića i božićnih dana, a temperature će ići i do 10 stepeni.

Profimedia
 

- Iako se nalazimo usred zime, izostaju u većem delu Srbije i jutarnji mrazevi, kada su bar minimalne temperature vazduha ispod nula stepeni, izuzev na jugu Srbije, u kotlinama, na visoravnima i na višim planinama, gde se spuštaju bar na vrednosti oko minus dva stepena, a ovakva situacija sa mrazem i minimalnim jutarnjim temperaturama očekuje se i u narednom periodu. U gradovima na severu Srbije primetne su noćne i jutarnje temperature znatno iznad proseka, u Beogradu vrednosti od čak 10 stepeni - objašnjava meteorolog.

Ovakva sinoptička situacija idealna je za povećano zagađenje vazduha u nižim predelima, kotlinama, u gradskim sredininama i to zbog vrlo visokog pritiska i anticklonalnog vremena uz veoma slab vetar.

I dok je vreme stabilno na našem području, na jugu Evrope i na Mediteranu, severu i zapadu Evrope na udaru su ciklonske aktivnosti sa severa Atlantika, uz obilne kiše i olujne vetrove.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike