Ministarka Kisić poručila na konferenciji "Žene za žene": Žene su stub porodice i treba da ih podržimo što više!

21.12.2022

15:51

0

Autor: J.Jovanović

Ministarka Kisić je dodala da prema statističkim podacima u 2021. godini oko 10 odsto žena doktoriralo više u odnosu na muškarce

Ministarka Kisić poručila na konferenciji "Žene za žene": Žene su stub porodice i treba da ih podržimo što više!
Ministarka Darija Kisić - Copyright 24sedam/Jovana Jovanović

Darija Kisić, ministarka za brigu o porodici i demografiju istakla da se žene moraju podržati kako bi bile što bezbednije i ravnopravnije u društvu.

- Žena je oduvek bila stub porodice. Stalno ponavljam, divno je biti žena. Jako sam srećna što sam žena. Svesne smo da se ne oseća svaka žena tako. Treba da ih podržimo i uradimo sve da budu ravnopravne, bezbedne i da nisu same. Žene čine više od polovine stanovnika planete, ali na ono što treba da budemo ponosne jeste što svake godine 15 odsto žena više završi fakultet od muškaraca. Znanje je nešto što ne sme niko da nam oduzme - kazala je ministarka Kisić na Blicovoj konferenciji "Žene za žene".

Dodala je da je prema statističkim podacima u 2021. godini oko 10 odsto žena doktoriralo više u odnosu na muški pol.

24sedam/Jovana Jovanović
 

- Srbija je prva zemlja van EU koja je uvela indeks rodne ravnopravnosti. Ovaj instrument je veoma koristan pokazatelj šta sve činimo i koliko napredujemo na toj skali u vrednostima od 1 do 100. Svake godine beležimo pomak, u prošloj godini 2,2 smo bolji, a od ukupno 146 zemalja, Srbija se nalazi na 23 mestu. Ne možemo da budemo zadovoljni dok indeks ne bude 100, iako na svetu ne postoji nijedna zemlja gde je to postignuto. Ministarstvo za brigu o porodici želi da pružimo podršku ženama koje predstavljaju stub porodice i pozivam njihove partnere da im pruže još veću podršku - rekla je ministarka.

Nakon ministarke Kisić prisutnima se obratio Miomir Đorđević, državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

- Svi možemo da se usaglasimo da je žena danas u mnogo boljem položaju nego što su bile naše bake i naše majke. Da li je to dovoljno? Ja mislim da nije, ali je postignut neki cilj i imamo još puno posla. Promenili smo se i napredovali kao društvo u celini i samim tim se promenio položaj žena. Republika Srbija može da se pohvali da su na najodgovornijim funkcijama upravo žene, ali takođe i žene su naše majke i supruge. Sve ovo što radimo u poslednjih nekoliko godina kao ministarstvo, daje velike rezultate, osnažili smo žene i postale su ravnopravne u skoro svim segmentima društva, ali to ne znači da tu treba da stanemo -  napomenuo je Đorđević.

Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti rekla je "žene odavno nemaju šta kome da dokazuju i pokazuju, da su glasne i sposobne da rade mnogo više".

- Da, žena samo želi da bude ravnopravna ne ista i da budemo jednake pred zakonom. U tom smislu hvala vam na tome i velikom uspehu, to govorim i u ime društva u kom živim, ali i sa pozicije koju obavljam i jer smo zahvaljujući vama saznali priče na stotine i stotine žena koje su zapravo prave heroine i zapravo slika srpskog društva - istkla je Jankovićeva i dodala:

- Da li je žena ravnopravna? U zakonima da, ali lepo je videti ovde ministre koji će raditi na prevazilaženju svih prepreka. Da li je osnažena? U medijima možemo da pročitamo da da. Da li je bezbedna? Diskutabilno je jer ako se veliki broj žena ne oseća sigurno u svom domu, a to je izvor naše energije - zaključila je poverenica.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike