Četiri crkve Vlada Srbije proglasila spomenicima kulture

20.12.2022

09:47

0

U Službenom glasniku je između ostalog objavljeno da je taj status dodelje crkvi Svetog Ilije u Mehovinama, što je teritorija opštine Vladimirci, koja je podignuta 1873. godine

Četiri crkve Vlada Srbije proglasila spomenicima kulture
Copyright Wikimedia

Odlukama Vlade Srbije crkve u Mehovinama, Jaloviku i dve u Jadarskoj Lešnici proglašene su za spomenike kulture.

U Službenom glasniku je objavljeno da je taj status dodelje crkvi Svetog Ilije u Mehovinama, što je teritorija opštine Vladimirci, koja je podignuta 1873. godine.

Wikimedia
 

 

Spomenik kulture postala je crkva Svetog apostola i jevanđeliste Luke u Jaloviku, na teritoriji opštine Vladimirci, koja je podignuta 1938. godine.

Wikimedia
 

 

Prva crkva, za koju se zna, podignuta je 1727. godine od hrastovih dasaka, bila je pokrivena šindrom, bez svoda, sa drvenom Svetom trpezom.

Nije imala krstionicu i zvona na zvonari. Crkvu je 1732. godine osvetio episkop Dositej (Nikolić). Postoji pretpostavka da je u selu postojala i ranije bogomolja, na koju ukazuju nazivi Kaluđerovac i Ćelije, kao današnje toponime koji se koriste za delove sela. Kasnije, 1817. godine građena je nova crkva, koja je bila isto brvnara ali je imala jedno zvono i ona je služila do 1914. godine, kada je izgorela u požaru.

Za vreme postojanja ove crkve, vršene su pripreme za zidanje crkve od tvrdog materijala, koje su počele 1859. godine. Uz skupljanje priloga, ujedno se tražila i saglasnost od Popečiteljstva prosveščenija (Ministarstva vera) za podizanje.

Gradnja crkve je počela 1860. godine i trajala do 1864. godine kada je završena, urađene pevnice i ikonostas. Sagrađena je na starom seoskom groblju, od kamena i cigle u gotskom stilu, sa visokim zvonikom u kojem su bila smeštena tri zvona. Crkva je bila pokrivena cink-plekom i patosana mermernim pločama.

Osveštana je iste godine od episkopa šabačkog Gavrila. Crkvu je 1893. godine oštetio zemljotres i pošto je podignuta na trošnom terenu bila je sklona padu. Popravke koje su izvedene 1895. i 1907. godine nisu mogle sprečiti urušavanje, te je rešenjem Eparhije šabačke iz 1923. godine, crkva zatvorena.

Sadašnja crkva istog posvećenja, počela je da se zida 1935. godine, na mestu prethodne iz 1864. godine, po projektu inženjera Aleksandra Bučina iz Šapca. Preduzimač je bio Šimun Franović Dalmatinac, pod nadzorom inženjera Borivoja Kostića iz Beograda. Crkva je završena 1938. godine i osvećena malim jerejskim osvećenjem.

Status spomenika kulture dobile su i crkve Svetog Proroka Ilije te hram Svetog apostola i jevanđeliste Luke u Jadranskoj Lešnici, što je naselje na teritoriji grada Loznica.

Wikimedia
 

 

Prva je podignuta 1873. godine a druga izgrađena 1938. godine. 

Wikimedia
 

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike