"Dajem onlajn časove hirurgije, garantujem polaganje ispita": Skandalozni oglas podelio javnost

27.08.2021

18:30 >> 06:13

0

Autor: R.M.

Društvenim mrežama kruži oglas doktorke koja daje časove hirurgije onlajn

"Dajem onlajn časove hirurgije, garantujem polaganje ispita": Skandalozni oglas podelio javnost
Copyright Pixabay

Na društvenim mrežama ovih dana pojavio se nesvakidašnji oglas u kojem se nude časovi hirurgije onlajn.

Naime, časovi su ponuđeni studentima Medicinskog fakulteta, a u oglasu piše da ih drži “doktorka medicine na specijalizaciji iz hirurgije u Nemačkoj, sa višegodišnjim iskustvom”.

Još se navodi da se radi o najefikasnijem spremanju ispita iz hirurgije i garantuje se polaganje ispita.

I, to sve za 2.000 dinara za 90 minuta, ako je jedan student u pitanju, odnosno 3.000 dinara ako su dva.

Inače, u oglasu se ne navodi šta podrazumevaju ovi časovi i da li će na njima biti prikazivani i snimci operacija. Zbog toga smo doktorku, koja je ostavila broj telefon u oglasu, pozvali, ali nam je ona rekla da joj pošaljemo pitanja. To smo i učinili. Pitali smo je da li će biti snimaka sa operacija i koja je uspešnost polazinika, s obzirom na to da se u oglasu garantuje polaganje hirurgije.

Oglas za onlajn časove hirurgije, Foto: Printscreen Youtube

Ženska osoba, koja nam je odgovorila u poruci na postavljena pitanja, samo je rekla da još nije počela sa davanjem časova.

– Oglas sam dala pre mesec dana, još nisam počela sa radom. Ali, naravno da imam već plan učenja, jer sam i sama polagala i bavim se uspešno hirurgijom u Nemačkoj – bilo je sve što nam je odgovorila ona.

Ne može hirurgija tako

S obzirom na to da i dalje nije jasno da li ovakav način učenja studenata može biti pouzdan, ovo pitanje smo postavili i jednom od najpoznatijih srpskih kardiohirurga i bivšem profesoru Medicinskog fakulteta u Beogradu prof. dr Miljku Ristiću.

– Hirurgija ne može da se uči onlajn. Isto bi bilo da automehaničara učite da opravlja kola na onlajn nastavi. Praktični rad podrazumeva rad sa pacijentima i konkretno u operacionoj sali ili previjalištima, što se tiče hirurgije. To je i sa ostalim predmetima. Drugi su predmeti koji mogu ići onlajn, kao što su statistika ili epidemiologija – objašnjava taj stručnjak, koji se upisao u istoriju srpske medicine kada je ugradio prvo veštačko srce pacijentu u Klinici za kardiohirurgiju.

Neki odustanu…

Kao neko ko je čitav život posvetio hirurgiji, prof. dr Ristić kaže da specijalizacija iz hirurgije traje pet godina.

Prof. dr Miljko Ristić, Foto: 24sedam/Goran Sivački

– Ona podrazumeva svakodnevni rad u operacionoj sali. Ne možete bilo koji test da reprezentujete u onom obimu i osećaju koji postoji u operacionoj sali. Bilo je ljudi koji su posle dve godine specijalizacije i rada u sali videli da nisu za taj posao. Mislim da je to stvarno, najblaže rečeno, improvizacija i nipodaštavanje značaja hirurškog lečenja pacijenata – istakao je naš sagovornik.

Pročitajte još:
– To sa pravne strane nije dozvoljeno. Kada se vrši praktična nastava uživo, pacijent se obaveštava da će se to raditi samo uz njegovu saglasnost – objasnio je on.

Prof dr. Miljko Ristić savetuje buduće studente, a koji bi mogli da se jave na ovakvu vrstu oglasa, rečima:

– Oni mogu da dobiju ocenu i prođu sve formalnosti koje je neko propisao, ali će od toga u praksi napraviti problem sebi u profesionalnoj karijeri, ali i pacijentima koje leče – zaključio je on.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike