Učenik koji je istukao druga u niškoj gimnaziji se ispisao iz škole: Uleteo u učionicu i udario ga, a povod bila simpatija?

05.12.2022

20:45

0

Direktor gimnazije Nenad Disić ističe da njihova škola ništa "ne gura pod tepih" te da su odmah pristupili protokolu predviđenom za ovakve situacije

Učenik koji je istukao druga u niškoj gimnaziji se ispisao iz škole: Uleteo u učionicu i udario ga, a povod bila simpatija?
Ilustracija - Copyright Profmedia

Učenik drugog razreda gimnazije "9. maj" u Nišu, kome je pretilo isključenje jer je istukao školskog druga, ispisao se iz ove obrazovne ustanove pre pokretanja disciplinskog postupka.

Incident se dogodio 29. novembra tokom trajanja školskog odmora kada je učenik II4 odeljenja upao u učionicu 24 gde se nalazilo odeljenje II3 i zadao drugom đaku više udaraca u glavu i telo. Povod nasilničkog ispada, prema nezvaničnim saznanjima, bila je njihova školska drugarica prema kojoj su obojica iskazivali simpatiju.

Direktor gimnazije Nenad Disić ističe da njihova škola ništa "ne gura pod tepih" te da su odmah pristupili protokolu predviđenom za ovakve situacije.

- Procenili smo da se radi o trećem nivou nasilja što znači pokretanje disciplinskog postupka protiv učenika koji je mogao da se završi ukorom direktora ili ukorom nastavničkog veća sa ili bez isključenja iz škole. S obzirom na način na koji je izvršen napad na našeg učenika, bilo je za očekivati da usledi isključenje iz škole. Međutim, njegova majka je 30. novembra podnela zahtev da on bude ispisan, a dan kasnije to je i učinjeno. Disciplinski postupak je trebalo da bude pokrenut 2. decembra ali kako taj dečko više nije bio učenik naše škole, održali smo samo sednicu tima za bezbednost đaka kako bi se pružila podrška dečaku koji je preživeo nasilje ali i njegovim drugovima iz odeljenja koji su sve to gledali - rekao je Disić.

Profmedia
 

Ističe da mu je žao što se ovo uopšte dogodilo naročito jer je taj učenik već bio pod pojačanim vaspitnim radom te da je sve ukazivalo da je ta mera dala rezultat, piše Telegraf.

- Ne ponosimo se time što bismo ga verovatno izbacili iz škole jer i njemu treba neka podrška ali je već prošle godine ispoljavao ponašanje koje je zahtevalo vaspitni nadzor. Ove godine je do tog incidenta sve bilo u redu, zaista ne znamo šta se to desilo - izjavio je direktor gimnazije.

Napadnuti šesnaestogodišnjak na sreću je zadobio samo lakše povrede. O incidentu je obaveštena policija koja je sačinila izveštaj i prosledila ga Višem javnom tužilaštvu koje će odlučiti da li ima osnova za njihovo postupanje.

Podsetimo, ovo nije jedini slučaj vršnjačkog nasilja u školama. Već dvadeset dana javnost budno prati situaciju u Trsteniku, nakon što je na mrežama osvanuo snimak skandaloznog ponašanja učenika na kome se vidi kako grupica dečaka razgovara sa profesorkom Tehničke škole, potom joj izmiče stolicu na kojoj sedi, nakon čega žena završava na podu učionice. Gnusan čin propraćen je i podsmehom.

Direktor Tehničke škole u Trsteniku Milan Glidžić ranije je doneo odluku o isključenju dvojice đaka N. Ž. i M. M., nakon što je usvojen predlog Nastavničkog veća koji je jednoglasno donet na sednici 23. novembra. I. K. se, podsetimo, ispisao dan pre zasedanja Veća.

Zbog pritiska javnosti i tereta koji se obrušio na decu prouzrokovanog njihovim nedoličnim ponašanjem, pre samo dva dan otac učenika N. Ž. (17), koji je izmakao stolicu profesorki, prijavio je da je njegov sin pokušao da izvrši samoubistvo.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Telegraf

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike