Radnici klinike "Laza Lazarević" traže smenu v.d. direktorke: Podneli prijave protiv nje za niz krivičnih dela

02.12.2022

16:38

0

Autor: R.M.

Zaposleni stavljaju na teret v.d. direktorki niz krivičnih dela poput zloupotrebe položaja, trgovine uticajem, falsifikovanja službenih isprava...

Radnici klinike "Laza Lazarević" traže smenu v.d. direktorke: Podneli prijave protiv nje za niz krivičnih dela
Radnici klinike "Laza Lazarević" u štrajku - Copyright 24sedam/R.M.

Deo zaposlenih Klinike za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević" opet je danas zatražio smenu v.d. direktorke dr Ivane Stašević Karličić.

Doktorka Aleksandra Đedić iz štrajkačog odbora klinike izjavila je da su krivična dela koja se v.d. direktorki stavljaju na teret krivično delo zloupotrebe službenog položaja, onda prevara, trgovina uticajem, falsifikovanje službene isprave

- Obaveštavamo javnost o ovome i želimo da iskoristimo priliku da pitamo tužilaštva da li su uzeli u postupanje ove prijave i do kakvih su saznanja došli. Ovom prilikom ne bi više govorili o ovoj prijavi da ne bi ugrozili rad tužilaštva - rekla je ona.

24sedam/R.M.
Aleksandra Đedić

Članica štrajkačkog odbora dr Ljiljana Simić je podsetila da je v.d. diktorke izjavila da oni nemaju prava na štrajk, nakon čega su dobili pisano mišljenje Ministarstva zdravlja da oni nisu hitna služba niti je čitava ustanova urgentnog tipa. Tako da zaposleni, sem onih koji rade hitne preglede, imaju pravo na štrajk.

- Podneli smo zahteve inspekciji za rad i socijalna pitanja, koja je takođe donela svoje mišljenje i zaključke da štrajk postoji u bolnici "Laza Lazarević" i da Zakon o štrajku praktično stupa na snagu, a da poslodavac nema pravo da ometa štrajkače i iznosi im bilo kakve sankcijske mere - izjavila je dr Simić. 

24sedam/R.M.
 

Ona je dodala da su, u međuvremenu, štrajkači podneli prijavu budžetskoj inspekciji za zloupotrebu finansijskih sredstava.

- Bazirali smo se na činjenici da u našoj ustanovi, koja se koristi kako je trenutak i šta je direktorki potrebno. A to je da smo u jednom momentu hitna služba pa nemamo pravo na štrajk, a u drugom smo domski smeštaj gde za jednu istu osobu naplaćujemo dva puta - rekla je ona i dodala da to piše i u njihovoj prijavi.

- U međuvremenu Zakon o štrajku nas štiti, ali to direktoki nije dalo signal da treba po tome da postupa. Naprotiv, onda odbija da je u pitanju štrajk. I nastavila je sa otkazima, a mi smo podneli tužbe protiv bolnice. I nažalost, bolnica će sigurno plaćati odštetu jer su u pitanju nezakoniti disciplinski postupci, gde nema pravnog razloga - izjavila je ona.

24sedam/R.M.
Dr Ljiljana Simić

Dodaje da je bolnica, u međuvremenu, angažovala nekoliko advokatskih kancelarija iako postoji 7-8 pravnika. 

- Angažovan je PR, odnosno kuća koja se bavi marketingom, pa će ona biti vrlo lepo valorizovana novčano za to što će promovisati direktorku, odnosno medijima plasirati ono što ona traži - tvrdi dr Simić.

Ona je najavila novu konferenciju za novinare u ponedeljak i protestnu šetnju do Vlade Srbije u sredu.

24sedam/R.M.
Zaposleni traže smenu v.d. direktorke

Dodala je da je više od 50 odsto zaposlenih potpisalo zahtev za smenu direktorke.

Goran Mladenović kaže da je organizator štrajka i predsednik štrajkačkog odbora, koji je dobio otkaz u klinici nakon što je počeo štrajk. Međutim, kako je objasnio, to se zvanično nije desilo zbog učešća u štrajku već zbog toga što "tri dana zarednom nije bio na radnom mestu".

- A ja nisam bio na radnom mestu zato što sam učestvovao u štrajkačkim aktivnostima. Štrajk je najavljen u skladu sa zakonom 10 dana ranije. Pošto smo mi ustanova od višeg javnog interesa, onda tu potpadamo pod posebne uslove koji podrazumevaju organizaciju štrajka. Mi smo to sve sproveli u skladu sa zakonom i imamo pisani dokaz od nadležnih državnih institucija da je to tako. Međutim, meni u obrazloženju nigde ne piše da je to zbog učešća u štrajku, već zato što u nekim periodima od sat, sat i po, tri dana zaredom nisam bio na radnom mestu. A neko se pojavljivao da to kontroliše - kaže on za 24sedam.

24sedam/R.M.
Goran Mladenović

Goran je pre otkaza bio glavni tehničar urgentne službe u bolnici, a kaže da je otpuštena još jedna koleginica koja je lekar.

- Ali je jedno pedesetak ljudi dobilo upozorenje pred otkaz. Iz istih razloga iz kojih i ja. Ali je vrlo interesantno da za istu stvar njima ide disciplinska mera, a meni otkaz - kaže on.

Što se tiče daljih aktivnosti, on dodaje da će nastaviti borbu za smenu v.d. direktorke. 

- Nastavljamo do kraja, a kraj će biti kada ona bude smenjena. Mi smo u međuvremenu proširili naše štrajkačke zahteve i tu sada stoji smena kompletne strukture rukovodstva ustanove, a ne samo nje. I naravno da se ponište sve štetne odluke koje je donela prema radnicima u štrajku - izjavio je on.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike