Do podne je bio kraljev lekar, a od podne je besplatno lečio sirotinju, đake i studente: Otkriven spomenik Lazi Lazareviću na Mokroj Gori

14.11.2022

16:33

0

U Mokru Goru, Laza Lazarević je stigao sa 25 godina - kao svršeni student prava, i student medicine na fakultetu u Berlinu, a vojnu službu, u srpsko-turskom ratu, dobio je kao lekar u ovom selu

Do podne je bio kraljev lekar, a od podne je besplatno lečio sirotinju, đake i studente: Otkriven spomenik Lazi Lazareviću na Mokroj Gori
Copyright Laza Lazarević Wikipedia

Čuveni pisac i lekar, Laza Lazarević je, sticajem okolnosti, prvu službu dobio u Mokroj Gori, u vreme srpsko-turskog rata, 1876 - 1877. godine. Prozaisti čije su pripovetke prvo srpsko štivo prevedeno na kineski, koji je tako znalački analizirao moral i promene u patrijarhalnim zajednicama i lekaru koji je sebe dao svom narodu, u Mokroj Gori, na stanici čuvenog „Ćire", postavljena je spomen ploča.

U Mokru Goru, Laza Lazarević je stigao sa 25 godina - kao svršeni student prava, i student medicine, na fakultetu u Berlinu, a vojnu službu, u srpsko-turskom ratu, dobio je kao lekar u ovom selu, na granici, na putu koji dolinom Rzava, vodi od Višegrada, prema Užicu. O njegovom boravku među Mokrogorcima, pričalo se u familiji Turudća, pa je tako, tokom mokrogorskih susreta pesnika, priča i stigla do Udruženja književnika Srbije.

Printscreen/RTS
 

„Tada, iz Bosne se prelazilo, kaže, kao i danas, granica je bila i pridošlice su morale da budu u karantinu. Lekar, koji je bio u karantinu, zadužen za to, bio je, kaže, čuveni pisac, Laza K. Lazarević", navodi Radomir Andrić, pesnik.

Laza je potom završio medicinu, bavio se naučnim radom, doktorirao, ali objavio i devet pripovedaka, kojima se upisao u nezaborav srpske književnosti. Jedan od prvih srpskih neurologa i psihijatara, osnovao je prvu laboratoriju u Srbiji, a svetu dao dijagnostičku metodu koja nosi njegovo ime - Lazarevićev znak.

„Mi, ipak stojimo na leđima titana, koji su pre nas, u teškim uslovima studirali, živeli, radili i ostavili temelje današnje srpske medicine, koja je na visokom, mogu reći, evropskom nivou", navodi akademik Vladimir Jokanović.

Do podne je Laza bio kraljev lekar, lečio kralja Milana, a od podne, besplatno, sirotinju, đake i studente - upravo u duhu bezsrebrenika, Kozme i Damjana, lekara koje na ovaj dan slavi Srpska pravoslavna crkva i vernici.

Printscreen/RTS
 

„Raduje me što smo baš danas, na Vrače, na Sv. Damjana i Kozmu, otvorili ovde spomen obeležje doktoru Lazi Lazareviću, to ostavljamo generacijama, da se sećaju i da sve ljude kao što je bio doktor Laza Lazarević poštujemo i cenimo u budućnosti", ističe Jelena Raković Radivojević, grdonačelnica Užica.

Teško da će narod pozlatiti sve one svoje izdanke koji su ga vrednim delom zadužili, ali svaki znamen, ostaje za nauk, poštovanje i pamćenje, ovaj da se zna da je čuveni pisac, lekar i humanista jedan deo svog kratkog života proveo i ovde, među Mokrogorcima.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike