Profesorka srednje škole iz Šapca oduševila đake: Evo kako je uspela da spoji Svetsko prvenstvo i fiziku (FOTO)

29.11.2022

16:13

1

Autor: 24sedam

Profesorka je juče shvatila da neće moći da ispituje učenike jer je Srbija igrala protiv Kameruna

Profesorka srednje škole iz Šapca oduševila đake: Evo kako je uspela da spoji Svetsko prvenstvo i fiziku (FOTO)
Copyright Tanjug/AP Zelena učionica

Profesorka fizike Tatjana Marković Topalović radi u srednjoj medicinskoj školi u Šapcu i juče, za vreme prvog poluvremena utakmice između Srbije i Kameruna na Svetskom prvenstvu u fudbalu, učenici drugog razreda trebalo je da odgovaraju.

Kako prenosi portal Zelena učionica, profesorka je tog dana shvatila da neće moći da učenike ispituje.

- Kad sam stigla na čas, shvatila sam da od ispitivanja nema ništa. Na brzinu sam sklopila pitanja, a deca su se oduševila. Svi do jednog su pomno pratili utakmicu i pokušavali da daju odgovore, istražujući u svojim udžbenicima i na internetu. Nisam želela da ih pustim da samo gledaju utakmicu, kad znam da sam to mogla da iskoristim da ujedno i nauče i utvrde znanje. – kaže Tatjana koja je, inače, proglašena za jednog od najboljih edukatora Srbije.

A baš na ovakvim časovima i u ovakvim prilikama se najbolji i prepoznaju. Tatjana je na projektoru iznad table pustila utakmicu, a na tabli ispisala pitanja na koja su đaci tokom meča zajedno odgovarali. Koji naš igrač ima najveću brzinu i koliko ona iznosi? Iz dimenzija fudbalskog terena, izračunaj površinu. Odredi srednju gustinu fudbalske lopte.

- Ovo nisu teška pitanja, ali u ovom danu ona i ne treba da budu teška, već da ih motivišu da istraže odgovore. Sportovi imaju mnogo prostora, da se deca zainteresuju i da nauče nešto. Iz fizike, iz hemije (doping, ishrana, opšte zdravlje sportista kroz njihove laboratorijske analize), anatomija sportiste, primarna građa fudbalera, statistika i analiza igre (matematika), i naravno pravila igre i analiza utakmica sa nastavnikom fizičkog vaspitanja. Eto, tako ja to gledam. – kaže  ova profesorka za Zelenu učionicu i dodaje da je drugi čas imala u drugom odeljenju, gde su đaci bili jednako “budni” i zainteresovani.

- Ja mislim da profesor mora da se prilagodi energiji dana i odeljenja, da bi to prenošenje znanja stvarno bilo i uspešno - zaključila je Tatjana.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike