Korona se smiruje, a drugi virusi masovno napadaju decu: Najviše na udaru bebe! Završavaju u bolnici zbog upale pluća

02.12.2022

07:45

2

Ove godine RSV virusnih infekcija ima jako mnogo, posebno među mlađom odojčadi

Korona se smiruje, a drugi virusi masovno napadaju decu: Najviše na udaru bebe! Završavaju u bolnici zbog upale pluća
Pedijatar dete - Copyright Pixabay

Epidemija kovida lagano prolazi, ali zato su se "povampirili" virusi koji su prisutni mnogo duže. Nažalost, na udaru su deca i to ona najmanja.

- Ove godine RSV virusnih infekcija ima jako mnogo, posebno među mlađom odojčadi i novorođenčadima. Znači, mlađima od mesec dana i šest meseci. I oni zahtevaju boravak u bolnici i primenu kiseonika, što je trenutno aktuelno - kaže za 24sedam predsednik Udruženje pedijatara Srbije Georgios Konstantinidis.

Pixabay
Ilustracija

- Od virusa su prisutni respiratorni sincicijalni virusi, rino virusi, grip i ne znam da li nas čeka virus morbila. Zasada ga nema, ali on će verovatno biti najveća opasnost - sumnjičav je on.

Najčešće se završi sa upalom pluća

Nažalost, aktuelni virusi najčešće uzrokuju upalu pluća.

- Kod RSV virusa najčešće je u pitanju bronhijalit ili pneumonija. A grip itekako može da uzrokuje upalu pluća. Zbog nošenja maski i ne odlaska u kolektiv, nisu samo virusne već i bakterijske infekcije su bile umanjene. Ali sada je to promenjeno - objašnjava doktor Konstantinidis i dodaje da su virusi i bakterije u porastu jer su ukinute nespecifične zaštitne mere.

Profimedia
Ilustracija

Kovid se smirio i kod dece

Što se tiče kovida kod dece nema težiš slučajeva. Međutim, protiv drugih virusa nema posebnih mera prevencije.

- Neka specifična mera prevencije ne postoji, jer da postoji onda bi je primenjivali i nikada niko ne bi bio bolestan. Tu postoje opšte mere kao što je izbegavanje okupljanja u jako velikim grupama, ali to je nemoguće izbeći kod dece jer oni svi idu u kolektive i ovo je vreme kada razmenjuju viruse bilo u obdaništu, predškolskom ili školi - objasnio je Georgios Konstantinidis.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike