Najmlađi sve više na udaru omikrona: Pedijatar otkrio da li ima razloga za brigu i kakva je klinička slika kod dece

29.01.2022

15:35

0

Pedijatar ističe da da trenutna slika omikrona više liči na infekciju

Najmlađi sve više na udaru omikrona: Pedijatar otkrio da li ima razloga za brigu i kakva je klinička slika kod dece
Ilustracija - Copyright Profimedia

Kako kažu stručnjaci, u sred smo talasa korona virusa koji je označen kao omikron. Iz talasa u talas, simptomi i ugrožene grupe su me menjale.

Omikron soj počeo je da napada i decu.

A da li je to zaista tako i da li roditelji imaju treba da budu dodatno oprezni otkrio je za Kurir televiziju dr Vojislav Lekić.

- Nažalost, omikron napada sve. Primećujemo svi da su brojke ogromne, ali kliničke slike su blaže. Najranjiviju su starija lica i deca. Imamo puno više zaražene dece nego u ranijim sojevima, što je dobro jer ovaj soj ne daje tešku kliničku sliku. Što više imamo zaraženih, veće su šanse da ima komplikacija. Trenutno imamo i novorođenčad koja su zaražena koronavirusom, čak ni oni nisu zaštićeni. Klinički centar radi punim kapacitetom, pedijatrija nije opterećena, rekao je dr Lekić.

Pedijatar ističe da da trenutna slika omikrona više liči na infekciju i da nema razloga za brigu.

- Ovo je maltene prvi put da imamo ovoliko zaraženih među medicinskim osobljem, sada se oni vraćaju nakon 7 dana na poslu i zasad uspevamo da izdržimo. Ova klinička slika omikrona više liči na infekciju, ne podseća toliko na prvobitnu verziju korone gde smo imali teške kliničke slike. U jednom momentu smo imali problem da oni koji nemaju koronu nemaju gde da se leče, rekao je dr Vojislav Lekić.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/Kurir

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike