Napad parazita na mališane u beogradskim vrtićima: Prenose se i preko zajedničkih igračaka! Pedijatar kaže da je jedna stvar obavezna

31.10.2022

17:45

0

Da su se paraziti pojavili u beogradskim vrtićima, potvrdio je za 24sedam i pedijatar dr Saša Milićević

Napad parazita na mališane u beogradskim vrtićima: Prenose se i preko zajedničkih igračaka! Pedijatar kaže da je jedna stvar obavezna
Ilustracija - Copyright Profimedia

U jednom beogradskom vrtiću desetak mališana zaraženo je krajem oktobra crevnom infekcijom koju je izazvao valjkasti crv, a pedijatar Saša Milićević za 24sedam objašnjava kako da roditelji, ali i vaspitači, sačuvaju dečicu od zaražavanja i širenja bolesti. 

Ova crevna infekcija uplašila je veliki broj roditelja, koji su iz predostrožnosti povukli svoju zdravu decu iz vrtića. 

Da su se gliste pojavile u beogradskim vrtićima, potvrdio je za 24sedam i pedijatar dr Saša Milićević, koji je objasnio da je to parazitarna bolest koja se javlja sporadično, u naletima.

Profimedia
 

Doktor je istakao da se u velikoj grupi dece zarazne bolesti najlakše prenose, jer njihog imunitet još uvek nije razvijen. 

- U većim grupama velika je šansa da se prenesu bilo koje klice (virusi, bakterije i paraziti). Najvažnija stvar je, kada roditelji primete da je dete bolesno, da ga ne vode u vrtić. Znam da je to nekada teško, jer nemaju kome decu da ostave i moraju da rade, ali bi to bio najbolji način za dalje sprečavanje širenja zaraze - objašnjava on za 24sedam.

Kada je reč o vaspitačicama, pedijatar navodi da njima nije nimalo lako, ali da moraju roditeljima da ukažu ukoliko im dete kija, kašlje, curi mu nos ili ima crve u stolici.

Pixabay
 

- Vaspitačice ne mogu da spreče dalje zaražavanje, ali mogu da više insistiraju na tome da dečica češće peru ruke ili da ih dezinfikuju alkoholom ili drugim dezinfekcionim sredstvom kako bi se barem ubio deo tih klica - kaže naš sagovornik. 

Dodaje da je to naročito važno zbog crevnih parazita, koji su se sada pojavili, a koji se prenose putem prljavih ruku. 

- Kada je reč o valjkastim crvima, oni se lako prenose, kao i drugi crevni paraziti, naročito kod dece koja ređe peru ruke ili grickaju nokte, pa posle diraju igračke, a zatim ostali mališani dele te igračke  - navodi pedijatar.

Za kraj, naš sagovornik ističe da je najvažnije da roditelji ne vode decu u vrtić ukoliko ispoljavaju bilo kakav simptom koji ukazuje na to da su bolesna. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike