Tri decenije migracionog partnerstva Međunarodne organizacije za migracije sa Srbijom

18.11.2022

11:58

0

Autor: 24sedam

Kancelarija IOM-a u Srbiji je osnovana 1992. godine sa glavnim ciljem da pomogne oko programa preseljenja izbeglica iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, koji je obeležio prvu deceniju misije u Srbiji

Tri decenije migracionog partnerstva Međunarodne organizacije za migracije sa Srbijom
Copyright Promo

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) juče je obeležila 30 godina uspešnog migracionog partnerstva sa Republikom Srbijom, okupivši predstavnike institucija, donatore i ostale partnere. 

Okupljene je pozdravio i Manfred Profazi, regionalni direktor IOM-a za jugoistočnu Evropu i centralnu Aziju.

- Dinamika ljudske mobilnosti nije samo složenija, već se i brže menja, odražavajući fluktuacije stanovništva. Svedoci smo sve više ratova i sukoba, klimatskih i ekoloških katastrofa. Izvan slika zatvorenih granica, razdvojenih porodica i ekonomske nestabilnosti, dvogodišnja globalna pandemija KOVID-19 izazvala je novi talas antimigrantskog raspoloženja i sve veću instrumentalizaciju migranata kao oruđa državne politike. Vlada Srbije je nastavila da gradi svoj odgovor, svoju politiku i pristup upravljanju migracijama u okviru agende pristupanja EU, gde je adekvatno upravljanje migracijama važan uslov u sektoru pravde, slobode i bezbednosti - napomenuo je Profazi.

Promo
 

On je dodao da je neophodno jačanje regularnih kanala za migraciju koji balansiraju i poštuju i nacionalni suverenitet i ljudska prava ljudi u pokretu, uz poruku da moramo naučiti da upravljamo i prihvatimo različitost kao nešto dobro. 

- Pomaganje vladama da ostvare razvojni potencijal migracije je glavni zadatak koji predstoji, i od suštinskog je značaja za dobro upravljanje. Sveobuhvatna i koherentna politika, pravedno i pravilno funkcionisanje pravnih i administrativnih struktura, dobro obučeno osoblje su ključni faktori u iskorištavanju potencijalnih koristi od migracije. Vreme je da upravljanje migracijama bude prioritet na nacionalnom i međunarodnom nivou - zaključio je Profazi.

Kancelarija IOM-a u Srbiji je osnovana 1992. godine sa glavnim ciljem da pomogne oko programa preseljenja izbeglica iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, koji je obeležio prvu deceniju misije u Srbiji. 

Promo
 

Od 2015. godine, Srbija se našla na istočnomediteranskoj ruti, suočena sa mešovitim migracijama i novim, izazovnim migracionim realnostima. IOM u Srbiji radi sa migrantima i partnerima da odgovori na izazove mešovitih migracija u prihvatnim centrima, na nivou zajednice, u specijalizovanim socijalnim ustanovama.

IOM nastavlja da upravlja programima asistiranog dobrovoljnog povratka i reintegracije, podržava programe u oblasti upravljanja granicom, suzbijanja trgovine ljudima i krijumčarenja, pruža savete o migracionim politikama i tehničku pomoć institucijama u oblasti upravljanja povratkom, i nastavlja da jača okvir za migracije i razvoj.

IOM je vodeća međuvladina organizacija koja promoviše humane i uređene migraciju za dobrobit svih. Prisutna je u više od 100 zemalja, i podržava 173 države članice da uanprede upravljanje migracijama. Širom regiona, IOM pruža sveobuhvatan odgovor na humanitarne potrebe migranata, interno raseljenih lica, povratnika i zajednica domaćina.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike