Doktor Komadina lečio obolele od raka, pa ga i sam dobio: Pričao je telefonom i odjednom ostao bez glasa! A onda su snimci pokazali užas!

21.11.2022

09:00

1

Doktor Vladan Komadina odjednom je izgubio glas, a onda je krenula agonija

Doktor Komadina lečio obolele od raka, pa ga i sam dobio: Pričao je telefonom i odjednom ostao bez glasa! A onda su snimci pokazali užas!
Vladan Komadina - Copyright Jakov Simović

Dr Vladan Komadina bio je internista, koji se često susretao i lečio pacijente koji su imali kancer. Nije ni slutio da će jednog dana i sam biti pacijent oboleo od ove bolesti. 

- Niti sam kašljao, niti sam imao bilo kakav znak koji bi me upozorio na karcinom pluća. Ja sam odjednom izgubio moć govora. Jednostavno nisam mogao ni jednu reč da sklopim. Telefonirao sam i tako sam i primetio. Pošto sam lekar, prvo sam stao pred ogledalo da pogledam neurološke znake i da nije neki šlog u toku. Sve je bilo u redu. Bio sam sam pa sam pozvonio komšijama i nemuštim jezikom rekao da zovu Hitnu pomoć - počinje Vladan priču za 24sedam.

Prvo je nađena metastaza na mozgu

Nakon toga je odvezen na VMA, gde mu je urađen CT mozga i konstatovano da je promena na mozgu najverovatnije metastaza.

- Istog dana urađen mi je i skener pluća i trbuha. I videla se promena na plućima, pa je postalo jasno šta je u pitanju i odakle ta metastaza. Relativno brzo metastaza na mozgu je tretirana na gama nožu i spržena, a onda je urađena bronhoskopija. Nakon nje i određenih analiza tkiva videlo se da ja ne mogu da primam uobičajnu hemioterapiju, već samo inovativnu. I onda sam počeo da je dobijam. Karcinom je bio u četvrtom stadijumu jer su metastaze bile u mozgu, pršljenovima kičme, jednom rebru, žlezdama i desnom plućnom krilu - priča Komadina.

Profimedia
Kancer (Ilustracija)

Pušio više od dve kutije, pa dobio rak pluća

Činjenica da je bio internista u penziji, pa je znao šta mu se tačno dešava u organizmu, nije mu pomogla da staloženije doživi bolest. Naprotiv!

- Svi su, nažalost, u užoj ili široj porodici imali nekoga ko je umro od karcinoma. A ja sam lečio takve pacijente. Možete misliti u kom smeru su moja razmišljanja išla. To vam je taj usud bio. Ali moram da kažem da sam pušio do 2003. godine zaista mnogo. Iako sam lekar, nisam pušio manje od dve pakle dnevno. Iako sam prekinuo nije dovoljno vremena prošlo, a ovo je danak koji plaćam tome. Počeo sam u gimnaziji i to je bio jedan ozbiljan period života - kaže on.

Očekuje operaciju tumora

Komatina je 4,5 godine na terapiji i od posledica ima smanjenu funkciju štitne žlezde.

- Ali što se tiče tumora, on je smanjen na nivo koji je podložan X nožu. Znači, ispod dva centimetra po bilo kojoj osnovi. Ja se nadam da će završetak lečenja biti dejstvom X noža - kaže on.

I dok čeka izlečenje, doktor Komatina objašnjava da su njegovi bližnji doživeli veoma teško njegovu bolest.

- Pogotovo supruga jer joj je godinu dana pre moje dijagnoze rođena sestra umrla od karcinoma pluća. Tako da je bila potpuno pometena. Ali je uspela da se sabere i da mi pruža maksimalnu podršku. Jedna ćerka koja živi u inostranstvu nekako je pragmatično posmatrala, jer se u svom poslu susreće sa malignim bolesnicima. Ali mlađa ćerka koja živi u Beogradu je bila potpuno izbezumljena. Ali kada sam krenuo sa terapijom na vreme, to je njih unekoliko smirilo i tako je i danas - objasnio je ovaj čovek.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike