Danas su Sveti Vrači, slava lekara: Veruje se da se danas isceljuju bolesni, izgovorite ove reči za ozdravljenje!

14.11.2023

06:49

0

Autor: J.J.

Postoji i verovanje da je danas dobro raditi teške fizičke poslove i da bez preke potrebe ne treba izlaziti iz kuće

Danas su Sveti Vrači, slava lekara: Veruje se da se danas isceljuju bolesni, izgovorite ove reči za ozdravljenje!
Sveti Vrači - Copyright Printscreen/Youtube/Milos i Uros Dimic

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici proslavljaju 14. novembra praznik posvećen Kozmi i Damjanu koji su u narodu poznatiji kao Sveti Vrači ili Vračevi. Prema predanju, svetitelji su pomagali i lečili ne tražeći za uzvrat ništa, te su u narodu poznati kao sveti Bezsrebrenici.

Damjan i Kozma su po hrišćanskim predanjima ostali upamćeni po tome jer su besplatno lečili. Nikada nisu pravili razliku među svojim pacijentima po veri. Jedino što su tražili za uzvrat od svojih pacijenata bilo je da ne izgovaraju ime Hristovo uludo, čak i ako ne žele da prihvate hrišćanstvo.

Zapisano je, da je Kozma "ljuto zamerio Damjanu kada je od Paladije, žene koju su izlečili od teške bolesti, uzeo tri jaja i da je čak tražio da ga po smrti ne sahrane pored brata".

Foto: 24sedam/Goran Sivački
Paljenje sveća u crkvi / Ilustracija

Veruje se da je danas dobro raditi teške fizičke poslove i da bez preke potrebe ne treba izlaziti iz kuće. Takođe, prema verovanju na današnji praznik ne bi trebalo raditi poslove na velikim visinama.

Kako su Kozma i Damjan celog života isceljivali bolesne, postoji verovanje da na ovaj praznik treba izgovoriti Molitvu za ozdravljenje. Molitvu bi trebalo čitati od današnjeg dana, 40 dana za redom, i bićete zdravi onoliko koliko verujete da vam to može pomoći.

Sveti Vrači u kalendaru SPC nisu ispisani crvenim slovima. A mnoge zdravstvene ustanove ove svetitelje i lekare danas slave kao zaštitnike svoje profesije.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike