Brutalno tuku vršnjake već u prvom osnovne: U nasilju učestvuju čak i devojčice!

07.11.2022

20:05

0

Obično su u pitanju deca koja imaju model nasilja u porodici

Brutalno tuku vršnjake već u prvom osnovne: U nasilju učestvuju čak i devojčice!
Nasilje nad decom - Copyright Pixabay

Prebijanje dečaka koji ima samo osam godina, od strane vršnjaka u Vranju, izazvalo je pažnju javnosti. Dečak je dobio batine na rođendanu u dečijoj igraonici gde ga je brutalno prebila grupa dečaka.

Na snimku koji se pojavio na internetu, vidi se kako grupa dečaka prvo baca vršnjaka na pod a onda ga šutiraju i tuku dok je oboren.

Ovako brutalno dečje nasilje do sada nije bilo uobičajno, ali izgleda da ovo nije jedinstven slučaj. To nam je potvrdila i dečiji psiholog Marina Nadejin Simić. 

- Nisam radila sistematsko istraživanje, ali iz škola čujem da već u prvom razredu osnovne škole postoje takve situacije. To su deca koja, verovatno, dolaze iz porodica koje imaju "ležerniji" odnos prema nasilju. U obdaništu imaju vaspitača koji je dežuran i koji ih nadgleda. Ali dolaze u novu sredinu, školu, i sada tu pokušavaju da se pozicioniraju u grupi. Neki od njih za to biraju nasilje - objašnjava Nadejin Simić za 24sedam.

Ona dodaje da nasilje postoji i kod devojčica, a ne samo kod dečaka.

- Kod devojčica je to više ogovaranje, izbacivanje iz grupe, prevrtanje očima, nadimci... znači više verbalno i socijalno nasilje. A kod dečaka postoji i fizičko. Nažalost, učiteljica ne može non-stop da bude sa njima. Oni odu na odmor, pa budu sami, a dešava se i posle škole da se skupe pa se potuku. Nije epidemija toga, ali ima situacija i u tom uzrastu - objašnjava psihološkinja.

Dodaje da su obično u pitanju deca koja imaju model nasilja u porodici ili ga trpe.

- I onda jedan krene, koji uvek ima dva-tri sledbenika, i onda napadnu nekoga. To je dosta karakteristično jer većina njih nije sigurna da bi sama udarila nekog dečaka, nego se skupi grupa. Ljudi su dosta agresivni i jedva čekaju da ih neko okrzne da bi mogli da se svađaju. Ta reakcija je uvek potpuno neodmerena situaciji jer su napeti i treba im pražnjenje. I deca to gledaju. Ali gledaju i na televiziji, Jutjubu... tako da imaju, nažalost, negde modele u odraslima. A nasilna deca se, zapravo, brane na taj način što su bahata i što se suprotstavljaju drugima - kaže ona.

Profimedia
 

Psihološkinja kaže da prebijanje dečaka u Vranju nije bilo koškanje, već da se radi o ozbiljnim batinama koje je dete doživelo.

- Kada je neko koškanje onda je to tuča. Ali ovde roditelji kažu da je i ranije bilo takvih situacija, što znači da to traje. Ovo je i socijalno nasilje, kada grupa udari na pojedinca. I on verovatno nije uspeo da se odbrani od njih - kaže Nadejin Simić i dodaje da nije smelo da se desi da deca ostanu sama u igraonici gde se desio napad.

Ako je za utehu, psihološkinja kaže da ne znači da će dečaci koji su tukli svog vršnjaka biti nasilnici "ako se dobro odreaguje".

- S obzirom da se ovo desilo van škole, ona nije nadležna za ovo. Ali ima informaciju preko medija, tako da mora da prati šta se dešava u grupi i krene sa pojačanim vaspitnim radom. Tu je najvažnije napraviti grupnu atmosferu i da ako se kinji jedna osoba ili više njih, potrebno je da odeljenje kaže da ne može tako... tu je bitno objasniti razredu da možemo da se ne slažemo, ali da postoje drugi načini da se to razreši a tuča nije način - kaže ona.

Međutim, često se dešava da čak i roditelji savetuju svojoj deci da "okrenu glavu" kad vide neko nasilje.

- Nekako zaboravljaju da će nasilnici pustiti ovo dete na miru, pa će se okrenuti ka drugom, trećem, četvrtom... to što se neko nije mešao, ne znači da neće doći na tapet sutra - objasnila je psihološkinja i dodala da nasilje nije samo fizičko.

- Nasilje je ako vas neko nekim uvredljivim imenima zove. Nema grubih šala i ako meni ne prija, kažem da me ne zovete tako, onda to treba da prestane. Decu treba naučiti jer nekada i ne znaju, a dešava se da pokupe negde i "usput" neki pogrešan model ponašanja pa pokušaju da ga primene - kaže ona.

Nadejin Simić dodaje da je prebijeni dečak žrtva, ali da vršnjaci koji su ga tukli imaju ozbiljan problem.

- Neki od tih dečaka imaju ozbiljan problem, jer ovo što su uradili je jako svirepo! Centar za socijalni rad bi trebalo da uradi dijagnostiku i utvrdi da li su to zanemarena deca, da li postoji neko nasilje u porodici. A škola bi trebalo da uđe u odeljenje i generalno razgovara sa decom kako se zaštiti od nasilja i razrešiti sukobe - objasnila je psihološkinja.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike