Svako drugo dete vaspitavano batinama: Nasilne roditelje teško "preoblikovati", počnu da biju decu već od druge godine

13.09.2022

07:00

0

Nasilne metode najčešće se primenjuju kod veoma male dece

Svako drugo dete vaspitavano batinama: Nasilne roditelje teško "preoblikovati", počnu da biju decu već od druge godine
Ilustracija - Copyright Profimedia/Pixabay

U poslednjih 15 godina sve je manje dece u Srbiji koja su izložena nasilnom disciplinovanju u svojim domovima, saopštio je UNICEF. 

- Ipak, skoro polovina (45 odsto) dece uzrasta od jedne do 14 godina i dalje doživljava telesno i psihološko kažnjavanje. Ovakve vaspitne metode najčešće se primenjuju kod male dece koja već u uzrastu od dve do tri godine dobijaju prve batine - objavila je ova organizacija u kojoj dodaju da je ohrabrujuće to što preko 90 odsto roditelja smatra da nasilna disciplina nije dobra za dete. 

U saopštenju dodaju da nasilna disciplina povređuje i ponižava dete, razvija nepoverenje i nesigurnost, a nepoželjna ponašanja se neretko ponavljaju. 

- Mnogi roditelji u Srbiji primenjuju pozitivne metode vaspitanja dece. Međutim, postoje i oni kojima su udarac, bes i vika prva i jedina reakcija na izazovno ponašanje deteta. Ti roditelji vole svoju decu, ali im je potrebna podrška da promene svoje ponašanje, često izazvano usled kompleksnosti savremenog načina života. Želimo da im pomognemo, da ih ohrabrimo da zastanu, promisle i pokušaju da pristupe izazovu na način koji je bolji i delotvorniji i za dete i za njihov međusobni odnos. Zato savetujemo da izbroje do pet, da se smire i pruže najbolje svom detetu, jer znamo da svaki roditelj upravo tome i teži. Davanjem sopstvenog pozitivnog primera roditelj pomaže detetu da uspostavi granice koji su utemeljenje na razumevanju i poštovanju - izjavila je Dejana Kostadinova, direktorka UNICEF-a u Srbiji.

Privatna arhiva
Snežana Repac

 

Psihološkinja Snežana Repac kaže za 24sedam da smanjeno nasilje u vaspitavanju dece jeste posledica medijske promocije nenasilnog vaspitavanja.

- Ali još uvek to nije dovoljno. Znači da je skoro svako drugo dete doživelo nasilje -  kaže ona.

Kao jedan od razloga nasilja u porodici ona vidi nedostatak porodičnog vaspitanja.

- Porodično vaspitanje bi trebalo da bude predmet u školama. U školama se ne uči šta je kultura ophođenja, komunikacije... - dodaje ona.

UNICEF pomaže roditeljima i stručnjacima

Narednih mesec dana UNICEF će, u okviru kampanje „Budi ruka koja voli i reč koja sokoli“, sprovesti niz aktivnosti u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Novom Pazaru, Čačku, Kragujevcu i Subotici. Započeće se i intenzivan program dugoročnije podrške roditeljima da unaprede svoje disciplinske prakse kroz obučavanje stručnjaka u centrima za socijalni rad, kao i u zdravstvenom i obrazovnom sistemu koji se kroz svoju svakodnevnu praksu susreću sa roditeljima u blizu 50 gradova u Srbiji.

Repac objašnjava da je dobro što se smanjilo fizhičko, ali da emocionalno i psihičko zlostavljanje i dalje postoji.

- Najviše dece propada jer se roditelji iživljavaju nad njima što im uništava talente, uspeh i slično. Država je smislila neke stvari koje se tiču fizičkog nasilja, ali se ne procesuira psihološko zlostavljanje koje ostavlja dugoročne posledice na detetu. To je psihopatsko zlostavljanje a pošto je teško dokazivo svi su digli ruke. A nije čak ni teže istražiti, nego fizičko. Kada bi se psihopate malo bolje detektovale bilo bi nam lakše - objašnjava ona. 

Repac je rekla da roditelji koji su skloni nasilju u vaspitavanju decu ne umeju drugačije i da ih je jako teško "prevaspitati".

- Nasilan čovek ne ume sebe da obuzdava i zato je njegov odnos praćeno raznim negativnim emocijama, besom, ljutnom, prebacivanjem odgovornosti i sve čime se služe manipulanti. Oni durgačije ne umeju jer sami sebi ne žele da priznaju svoje greške i ne žele da se menjaju, jer im je smanjena sposobnost za promene. A to se ne može rešiti lekovima već prevaspitavanjem. Njima je nervni sistem takav da ne može da se oblikuje jer su to rigidni i kruti stavovi, kao i psihološko mišljenje. Pitanje je kako dopreti do tih roditelja koji su pravi nasilnici, a nisu u kontaktu sa informacijama, modernim trendom i načinom života. To bi morali biti posebni programi koje treba pratiti - objasnila je ona.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike