Bivši ministar Veselinov udario na Svetog Savu tvrdnjom da nije bio Srbin i pravoslavac! Analitičar Injac: Te priče su na nivou zabavišta!

31.10.2022

13:38

0

Autor: R.M.

Bivši ministar poljoprivrede tvrdi da Sveti Sava nije opismenjavao ljude

Bivši ministar Veselinov udario na Svetog Savu tvrdnjom da nije bio Srbin i pravoslavac! Analitičar Injac: Te priče su na nivou zabavišta!
Dragan Veselinov Željko Injac - Copyright Wikipedia/ Gmihail Printscreen/Youtube/novosadskatelevizija

Na društvenim mrežama se povela polemika u vezi sa intervjuom bivšeg ministra Dragana Veselinova, u kojem je izjavio da "Sveti Sava nije bio Srbin".

- Sveti Sava nije bio Srbin, niti je bio velikosrbin, niti je ikad rekao za sebe da je patrijarh ili nadbiskup, arhiepiskop svih srpskih zemalja, nikada nije rekao da je pravoslavac... - izjavio je Veselinov.

Takođe, on je dodao da Sveti Sava "nije ono što se uči u školama".

- Sveti Sava nije stvorio prosvetu, nije izgradio ni jednu školu, on nije stvorio ikakav školski sistem. On nije opismenjavao narod, nije ni svog oca Stefana Nemanju opismenio. On nije književnik, nije teolog, on je bio hrišćanski nacionalista. On je tom narodu u Evropi pripadao - izjavio je bivši ministar.

Međutim, verski analitičar Željko Injac nasmejao se na ove tvrdnje i za 24sedam objasnio zbog čega nisu tačne.

- Pojam nacionalizma nastao je tokom francuske revolucije, a u srednjem veku nije postojao nacionallizam. Što se tiče toga da Sveti Sava nije bio Srbin i pravoslavan to je budalaština! Jer da nije bio pravoslavan ne bi ga carigradski patrijarh postavio za arhiepiskopa - kaže Injac.

Printscreen/YouTube/Телевизија Храм
Sveti Sava

Injac je upitao što bi neko morao da kaže da je pravoslavac, da bi to bi bio. 

- Ako neko niko nikada nije rekao da je Srbin, jel znači da onda to nije? Pa to je budalaština. U to vreme se nije koristio taj termin pravoslavac već hrišćanin, a u tom momentu na ovim prostorima to je značilo pravoslavac. A koliko je ostalo pisanih dokumenata gde je Sveti Sava nešto izjavio? Imamo vrlo malo tih dokumenata. Dakle, gde je on imao priliku da to kaže ili napiše? To je takvo jedno nepoznavanje istorijskih dokumenata! To je nivo zabavišta - kritičan je Injac.

Na konstataciju Veselinova da Sveti Sava nije sagradio ni jednu školu i da nije opismenjavao narod, Injac kaže da je to "glupost".

- On je radio misiju crkve, a to je bilo da se podižu manastiri. A tu su nastajala trgovišta, od njih trgovi a kasnije gradovi. Sveti Sava je urbanizovao Srbiju jer da nije podizao te manastire ne bi bilo, bolnica ni škola niti gradova... U srednjem veku sve je rađeno kroz veru i to u celom svetu, a ne samo u Srbiji. To bi danas bilo čudno, ali u srednjem veku je to bilo normalno. Na kraju krajeva su i veliki naučnici izašli iz crkve, a univerziteti u zapadnoj Evropi su nastajali pri crkvama i manastirima - kaže Injac.

On dodaje da smo 50 godina, tokom komunizma, imali sakaćenje istorije a da se i mišljenje bivšeg ministra zasniva na tom nasleđu.

- To nije ni komunističko, već titoističko nasleđe - zaključio je Injac.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike