Poslednja nedelja popisa stanovništva: Šta ako niste na spisku i da li je moguće produženje?

26.10.2022

12:04

0

Ostalo je još nedelju dana do kraja popisa stanovništva

Poslednja nedelja popisa stanovništva: Šta ako niste na spisku i da li je moguće produženje?
Popis stanovnistva - Copyright Profimedia

Petar Korović, pomoćnik direktora Republičkog zavoda za statistiku rekao je da je do sinoć popisano 5.300.000 stanovnika. Ostalo je još osam dana popisa, ovim tempom završavamo popis u roku, ali ne isključujem ni produžetak u trajanju od par dana, naveo je Korović.

Još nedelju dana ostalo je do kraja popisa stanovništva. Koliko je do sada popisano? Na kakve probleme nailaze popisivači? Šta je sa onima koji imaju dva stana, a vode se samo na jednoj adresi?

- Ostalo je još osam dana popisa, radimo i 31. oktobra do 20 sati uveče. Ovim tempom završavamo popis u roku, ali ne isključujem ni produžetak u trajanju od par dana. To je bio slučaj i 2011. godine i događalo se u regionu - naveo je Korović.

Kada je reč o tome da li je više popisano građana u gradskim ili seoskim sredinama, kaže da zaostaje malo Beograd, pošto su drugačije navike ljudi, oni manje vremena provode u stanu, duže rade imaju više obaveza.

Objašnjava da ako zateknu u sandučiću da je popisivač bio, a oni nisu bili kod kuće, da je procedura jednostavna, da postoji broj infocentra, poziv je besplatan, pojačan je broj operatera jer je bilo dosta poziva.

- Kažete na kojoj ste adresi, operater vas spoji sa popisivačem i onda ugovorite termin i završite obavezu - istakao je.

Profimedia
 

Dodao je da je bilo situacija da se izađe u susret građanima i da se obavi popis preko telefona u slučaju da građani imaju nekog bolesnog člana, da imaju koronu, ako su imali neki nepredviđeni put za par dana, a popisivač nije mogao da stigne u tom roku.

Napomenuo je da ukoliko naiđe na stan u kome niko ne živi da će i taj stan biti popisan kao prazan, a ako u tom stanu neko živi on će biti popisan.

- Građani često zovu i žele da se popišu baš u stanu u kome ne žive iz straha zbog poreza. Nema potreba za brigom, svi podaci dobijeni u popisu koriste se isključivo u statističke svrhe i nikad nijedno fizičko i pravno lice neće doći do tih podataka - rekao je Korović.

Dodao je da nije neophodno da u domaćinstvu budu svi članovi.

Predveđene su i kazne, kako je rekao, za popisivače ako prekorače svoja ovlašćenja, za članove popisne komisije, ako takođe, prekorače ovlašćenja i za građane koji odbiju da budu popisani ili daju pogrešne podatke.

- Iskustva popisivača su razna. Oni više puta obilaze svoju teritoriju, dok ne stupe u kontakt sa građanima. Nismo svi uvek raspoloženi, neko je srdačan pa pozove popisivača i na ručak, a neko ne primi popisivača, pa se popis završi ispred stana - objasnio je Korović.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam / RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike