Majin pradeda je napisao "Niška Banja, topla voda": Praunuka slavnog Čika Duce otkrila sve o poznatoj pesmi i njegovom životu (FOTO)

25.10.2022

18:04

0

Autor: Maja Kostić

Dušan Cvetković, poznat kao Čika Duca, bio kompozitor, vajar i glumio za našu vojsku u Prvom svetskom ratu

Majin pradeda je napisao "Niška Banja, topla voda": Praunuka slavnog Čika Duce otkrila sve o poznatoj pesmi i njegovom životu (FOTO)
Maja Cvetković Marinković55 copy - Copyright 24sedam/Maja Kostić/Grad Niš

- Jako sam ponosna i srećna što se Grad setio da postavi skulpturu mog pradede. Bila sam beba kada je on umro, tako da, nažalost, nisam imala čast da ga upoznam. Pričali su mi da je voleo da piše pesme, da je bio glumac, kompozitor, vajar... Voleo je ljude. Učestvovao je u Prvom svetskom ratu, tamo je glumio za naše vojnike -  kaže za naš portal Maja Cvetković Marinković, praunuka Dušana Cvetkovića – Čika Duce, autora pesme „Niška Banja, topla voda“, u čiju čast je otkrivena skulptura u banji koju je proslavio. 

„Niška Banja, topla voda“ je jedna od srbijanskih izvornih i starogradskih pesama, raspostranjena u niškom kraju. Nastala je u trenutku kada se u Banji otvaralo kupatilo, tako da je pisana najverovatnije za potrebe neke priredbe. Pesma govori o blagodetima banjske vode koje pruža Niška Banja.

24sedam/Maja Kostić
Potomci čika Duce

- Originalni tekst pesme "Niška Banja" bio je drugačiji, prva strofa je ostala ista, a ostatak ima još sedam-osam strofa. Muzika je takođe ostala potpuno ista - objasnila je njegova praunuka, ne krijući uzbuđenje što se Niš konačno odužio Duci postavljajući mu spomenik baš pored kupatila za čije otvaranje je napisao "Nišku Banju".

Pesma je omiljena širom niškog kraja. Nezaobilazna je na svim proslavama, od krštenja pa do svadbi. Njegova je i čuvena pesma „Udavija se“, koja je nastala iz osvete. Prema legendi, deda Duci se svidela Stanika, zbog koje su se on i Aleksa potukli, i nakon toga je nastala pesma.

24sedam/Maja Kostić
Otkrivanje spomenika Čika Duci

Za Dušana Cvetkovića još kažu da je sakupljao pesme, neke je komponovao sam, za neke je pisao tekstove, a pojedine je samo prepravljao. Bio je obućar, fotograf, operski pevač, pevač starogradskih pesama... On je bio svestrana, renesansna ličnost, da je to za divljenje.

Ipak, prvo i osnovno, on je glumac, ali je delo po kome je poznat u čitavom svetu čuvena pesma „Niška Banja, topla voda“. Ona se pojavljuje i u holivudskom filmu, i u izvođenjima Nemanje Radulovića, svih većih horova, japanske grupe, američkih grupa…

- Jeste on krenuo u život kao obućarski pomoćnik, ali njegova umetnička priroda bila je jača od svega i vodila ga je kroz život. Možda neko i ne zna, ali on je bio i dramski pisac, sa preko 50 napisanih dramskih komada. Snimio je prvu ploču u Jugoslaviji 1928. godine. Glumio je širom Jugoslavije, po svim većim pozorištima - rekla je Miljana Đorđević iz Istorijskog arhiva iz Niša.

Uspomenu na ovog Nišliju čuva Istorijski arhiv iz Niša, a povodom 130 godina od rođenja Dušana Cvetkovića organizovana je i izložba koju je činila građa koju čuva ova ustanova kulture, ali i građa iz Muzeja muzičke umetnosti u Beogradu gde su pronađeni njegovi dnevnici i, naravno, privatna arhiva koju je čuvala njegova porodica.

Zavidna biografija Čika Duce

Dušan Cvetković, ili Čika Duca, kako su ga njegove Nišlije zvale, rođen je 1892. godine u Nišu i bio je jedna od najznačajnijih ličnosti grada. Bio je glumac, operski pevač, reditelj, dramski pisac i upravnik pozorišta. Glumio je u mnogo predstava, a napisao čak 57 drama. Pored glume, velika ljubav bila mu je i muzika, tako da je iza sebe ostavio 43 snimljene ploče starogradske muzike. Čika Duca je snimio prvu ploču na srpskom jeziku, a komponovao je i pesme “Oj, Nišavo, vodo mutna”, “Mori tugo”, “Jordanke mori” …

U toku Prvog svetskog rata sa srpskom vojskom prelazi preko Albanije, 1916. je na oporavku u Africi, gde naredne godine počinje da igra u Srpskom vojničkom pozorištu u Bizerti, sve do početka proboja Solunskog fronta. U predstavama je igrao mahom ženske uloge (između ostalog i Koštanu)... Iz Beograda 1923. godine odlazi za Pariz, gde snima prvu ploču na srpskom jeziku za Fabriku gramofonskih ploča "Pate Ferer". Snima i u Berlinu. Artistička agencija "Krampf" ga angažuje za varijeteje i on igra po celoj međuratnoj Jugoslaviji. Kao glumac, svoj zenit ostvario je u starijem dobu i istakao se u karakternim i komičnim ulogama, a naročito u izvanrednom tumačenju lokalnih likova sa svim tipičnostima karaktera, navika i govora u komadima iz Niša, Leskovca i Vranja.

Umro je 1978. u 86. godini u Nišu.

- Izložba je do pre neki dan mogla da se pogleda u Istorijskom arhivu u Nišu. Moći će već za neki dan da se vidi i ovde u Niškoj Banji - rekla je Miljana Đorđević iz Istorijskog arhiva iz Niša.

Postavljanje statue organizovali su zajedno opština Niška Banja, Lokalna fondacija Niš i akciona grupa "Kantena Mundi". Predsednik GO Niška Banja Dušan Živković rekao je da su Banjci zahvalni Čika Duci na pesmi „Niška Banja, topla voda“, jer se ta pesma peva na svim kontinentima.

Čika Duci je posvećen i sokak u selu Čokot.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike