Most ljubavi u Vrnjačkoj Banji krije tragičnu ljubavnu priču: Ali drugi mostovi grada imaju neverovatnu istoriju

16.10.2022

19:00

0

Mostovi su jedna od glavnih turističkih atrakcija u Vrnjačkoj Banji

Most ljubavi u Vrnjačkoj Banji krije tragičnu ljubavnu priču: Ali drugi mostovi grada imaju neverovatnu istoriju
Vrnjačka banja 1 - Copyright 24sedam/Jovana Jovanović

Nezaobilazno mesto u Vrnjačkoj Banji su mostovi na kojima posetioci banje vole da se fotografišu. Svakako jedan od najpoznatijih je Most ljubavi ali osim njega postoji još nekoliko koji su manje poznati, a sa druge strane kriju zanimljive priče poput Daljinara, Spomenara, Zlatnog preseka...

Most "Daljinar" podignut je 1932. godine. Prema pričanju vrnjačkog sveštenika Save Petrovića, koji se bavio prikupljanjem dokumenata o starim Vrnjcima, poznati banjski konobar Nedeljko Neđa Ilić se mogao često videti na ovom mestu kako oko sebe okuplja goste pa im priča kolika je udaljenost od mosta do velikih svetskih metropola.

Neđa je znao tačnu kilometražu do gotovo svakog velikog svetskog grada, a njegove priče su bile posebno interesante deci, koja su se uvek okupljala u velikom broju i sa pažnjom ga slušala.

U želji da se sačuva sećanje na ovog čoveka i njegov trud most je nazvan "Daljinar". Na mostu se nalaze table koje pokazuju udaljenost do pojedinih svetskih metropola. 

"Zlatni most"

Most je posvećen matematici i čuvenom fenomenu "zlatni presek" po kom je i dobio ime zlatni most. Ideja se rodila pre desetak godina kada je šahista Svetozar Gligorić organizovao simultanku na tablama pored reke.

Foto: 24sedam / Jovana Jovanović
Matematički most

Među učesnicima bilo je i puno matematičara koji su tada bili u Banji na međunarodnom siimpozijumu. Oduševljeni manifestacijom, oni su predložili da jedan most bude posvećen kraljici nauka – matematici.

Most "Spomenar"

Uz Most ljubavi, most matematike, filmski i most "Daljinar", Vrnjačka Banja je dobila tematski most pod nazivom "Spomenar" koji predstavlja ukras, ali i atrakciju u prestonici domaćeg kontinentalnog turizma.

U centralnom banjskom parku, na mostu preko Vrnjačke reke, na novom tematskom mostu pored cvetnih žardinjera postavljene su table sa stihovima i citatima naših poznatih književnika, tekstopisaca, pesnika, kantautora.

Ovde su stihovi Đorđa Balaševića, Miroslava Antića, Desanke Maksimović, Duška Trifunovića i mnogih drugih koji su obeležili jednu epohu u našim životima, a čiji će stihovi večno trajati.

- Pre nego što krenete da tražite sreću, proverite  - možda ste već srećni. Sreća je mala, obična i neupadljiva i mnogi ne umeju da je vide - jedan je od stihova Duška Radovića koji se nalazi na tabli ovog mosta.

Most "Kulture"

Takođe, jedan od novijih tematskih mostova u Vrnjačkoj Banji svakako je i Most kulture. Na njemu se nalaze smernice kako doći do crkve rođenja Presvete Bogorodice i Letnje pozornice - Danilo Bata Stojković.

Foto: 24sedam / Jovana Jovanović
Most Kulture

Most ljubavi - jedan je od najpoznatijih

Most ljubavi je živopisno mesto i stecište kako zaljubljenih, tako i svih ljubitelja turizma koji žele da čuju priču o ljubavi. Možda će neverovatno zvučati podatak da je most ljubavi i priča koja mu daje čar svojevremeno gotovo pala u zaborav. Da ne dođe do toga moramo zahvaliti Desanki Maksimović koja je kao čest gost Vrnjačke Banje, čuvši tužnu ljubavnu priču od starijih meštana, napisala pesmu "Molitva za ljubav" i oživela sećanje na dvoje zaljubljenih i doprinela da legenda nastavi da živi.

24sedam/Jovana Jovanović
Most ljubavi

Ljubavna priča je smeštena u period neposredno pre Prvog svetskog rata, kada su se zavoleli učiteljica Nada i srpski oficir Relja. Velika ljubav je plenila pažnju svih stanovnika banje, o njima su svi pričali, a most koji danas predstavlja Most ljubavi bio je njihovo omiljeno sastajalište. Mladi su se obećali jedno drugome ali je njihovu ljubav prekinuo rat koji je Relju odveo na front, a Nadu ostavio da čeka voljenog. Ispostaviće se da se Relja nikada neće vratiti, a sve zbog Grkinje zbog koje i raskida veridbu.

Njegov dalji život ostaje nepoznanica, ali Nadina sudbina je dobro poznata. Prevelika tuga je slomila i iz dana u dan bilo joj je sve teže i naposletku umire mlada. Potrešene sudbinom mlade učiteljice, a u želji da sačuvaju svoju ljubav, devojke na katance ispisuju svoja imena i imena svojih momaka, vezuju ih za ogradu mosta, a ključeve simbolično bacaju u reku. I iako je priča gotovo zaboravljena, uspela je ponovo da zaživi, a tradicija "vezivanja" ljubavi je nastavljena.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike