Đaci iz jednog srpskog grada jedinstveni u Srbiji: Njihove specijalitete vole svi, a u školskom restoranu smenjuju se učenici iz cele zemlje

14.10.2022

19:15

0

Učenici zajedno sa kuvarima iz restorana pripremaju hranu za sve one koji svrate

Đaci iz jednog srpskog grada jedinstveni u Srbiji: Njihove specijalitete vole svi, a u školskom restoranu smenjuju se učenici iz cele zemlje
restoran Istra 1 - Copyright Foto: 24sedam/ Jovana Jovanović

U centru Vrnjačke Banje postoji đački restoran gde učenici Ugostiteljsko-turističke škole sa domom učenika rade zajedno sa zaposlenima. Školski restoran, poznatiji kao školska radionica "Istra", pruža mladim ljudima priliku da se oprobaju u ulozi kuvara i konobara.

Učenici treće i četvrte godine u ovoj školi zajedno sa kuvarima iz restorana pripremaju hranu za sve one koji svrate u "Istru" bilo na doručak, ručak ili večeru.

- Pomažemo kuvarima u Istri da pripreme doručak, ručkove, ručkove za studente... Spremamo čorbu, pire, kada konobari poruče studentski obrok serviramo im. Radimo pripremu namirnica, đaci treće i četvrte godine neka jela pripremaju samostalno, dok prva i druga godina rade na povrću - kaže Jelica Radivojević koja uči smer kulinarski tehničar.

Foto:24sedam/Jovana Jovanović
Đački restoran u Vrnjačkoj Banji

Upitana koja jela najviše voli da sprema, Jelica odgovara da postoji mnogo toga ali je ipak izdvojila jedno.

- Obožavam da spremam las-kare na žaru. Samostalno spremamo jela sa roštilja, piletinu, bečke šnicle, jela u fritezi...Veoma sam zadovoljna i nisam bila svesna činjenice da će mi se ova škola baš dopasti - dodaje naša sagovornica.

Organizatorka praktične nastave, dr Snežana Topalović napominje da je ova škola jedinstevna u banji i da u Srbiji , kako kaže, postoji nekolicina ovakvih škola - jedna u Beogradu i druga u Novom Sadu, koja pruža đacima mogućnost da teorijska znanja pretvore u praktična.

- Školska radionica predstavlja proširenu delatnost Ugostiteljsko-turističke škole sa domom učenika u Vrnjačkoj Banji gde postoje zaposleni ljudi, a učenici deo svoje praktične nastave obavljaju u školskoj radionici. A deo praktične nastave obavljaju i u hotelima i restoranima koji se nalaze na teritoriji opštine Vrnjačka Banja, Kraljevo, Kruševac, Trstenik i kada je sezona učenici obavljaju i praksu u zimskim centrima kao što su Tara, Kopaonik, Divčibare - dodaje Topalovićeva.

Dolaze učenici iz Vranja, Velikog Gradišta i sa Kosova

U restoranu su učenici druge, treće i četvrte godine a svaki ima uniformu, sanitarnu knjižicu gde se uče pravilima ponašanja.

Postoji opremljen kabinet kuvarstva i kabinet poslastičarstva u školi, a isto to praktično uče u školskom restoranu zajedno sa radnicima. Veća sloboda se daje učenicima završnih godina dok prva i druga godina ulaze u sam proces rada.

Inače, 75 odsto učenika je van teritorije Vrnjačke Banje pa ima učenika iz Beograda, Kosovske Mitrovice, Vranja, Velikog Gradišta...

Napominje da je ova škola pionir u dualnom obrazovanju.

- Mi smo pioniri u tom dualnom obrazovanju obzirom da učenici svoje praktično znanje i veštine ne stiču samo u opremljenim kabinetima koji se nalaze u okviru naše škole već i u "Istri". Imamo preko 40 potpisanih ugovora sa privrednim subjektima i sve to funkcioniše već duži niz godina.

Foto: 24sedam/ Jovana Jovanović
 

Uskoro nova poslastičarnica

- Mi smo prošle godine krenuli sa projektom gde je škola dobila sredstva od Ministarstva prosvete da se obnovi i poslastičarnica koja se nalazi u parku Vrnjačke Banje jer pored profila kuvara, konobara, turističkih tehničara imamo i profil poslastičara gde će obavljati jedan deo praktične nastave, odnosno gde će biti fomirane učionice, a biće tu i sama poslastičarnica koja će biti jedinstvena u Vrnjačkoj Banji. Poslastičarnica je funkcionisala do pre desetak godina ali je sada u fazi rekonstrukcije tako da se nadamo da ćemo i u tome biti prvi i jedinstveni u Srbiji.

Dodaje da njihovi učenici veoma brzo nađu posao, a od prošle godine zbog nedostatka radne snage na tržištu neki učenici su se zaposlili preko leta i zimskog raspusta.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike