Velika svetinja zasijaće još većim sjajem: Počinju radovi na sanaciji i zaštiti sabornog manastirskog hrama Vaznesenja Gospodnjeg u Mileševi

25.10.2022

09:14

0

Akcenat radova će biti na trotoarima oko hrama, odnosno uređenja tog dela porte, i izradi drenaže kako bi se hram zaštitio od daljeg propadanja usled vlage

Velika svetinja zasijaće još većim sjajem: Počinju radovi na sanaciji i zaštiti sabornog manastirskog hrama Vaznesenja Gospodnjeg u Mileševi
1666684937312326381_807221493757368_3573688530023822395_n - Copyright RINA

Nakon sastanka održanog 17. oktobra 2022. godine u manastiru Mileševi kome su pored Episkopa Atanasija prisustvovali zamenik direktora Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Snežana Jejić, predstavnik preduzeća „Gradnja” iz Prijepolja Dragan Jasika, igumanija manastira Mileševe Akvilina i nadležni sveštenik Nikola Perković, dogovoreni su radovi na sanaciji i zaštiti sabornog manastirskog hrama Vaznesenja Gospodnjeg.

- Republički zavod je uradio stručno ispitivanje i napravio kompletan elaborat zaštite i sanacije. Akcenat radova će biti na trotoarima oko hrama, odnosno uređenja tog dela porte, i izradi drenaže kako bi se hram zaštitio od daljeg propadanja usled vlage koja je najveći problem u održavanju. U izradi elaborata Zavod se držao linija rekonstrukcije kao što je rađeno u 19. veku prilikom tadašnjih radova, navodi se na sajtu Eparhije mileševske.

RINA
 

 

Pored svih drugih potrebnih uslova Zavod je nastojao da budući radovi budu prilagođeni potrebama manastira, da se u svakom slučaju ne remeti potrebna funkcionalnost samog objekta, odnosno da se ne uskraćuje molitvena funkcija hrama.

Nakon dogovorenih uslova i dinamike radova Episkop je sa predstavnicima Zavoda, izvođača i manastira obišao hram kako bi još jednom sagledali sve aspekte budućih promena koje će biti urađene.

- Kako su odobrenja i Zavoda i Eparhije već pribavljena, elaborat završen i odobren, predstoji pribavljanje ostale potrebne dokumentacije i drugi pripremni radovi ovog velikog projekta koji će svakako doprineti boljoj zaštiti ali i prezentaciji manastirskog sabornog hrama, dodaje se u zvaničnom saopštenju.

Pošto su dobro sagledani svi aspekti projekta, dogovorena dinamika i usaglašeni prioriteti, Episkop je zahvalio svima koji će biti angažovani na ovom značajnom poduhvatu, blagoslovio dalji rad i poželeo skori uspešan i bogougodan završetak.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike