U ovom manastiru se dešavaju velika čuda otkako je donet Sveti oganj

06.10.2022

14:10

0

Autor: 24sedam

U manastiru čuvaju i ikonu Svetog Jovana koja je mirotočiva

U ovom manastiru se dešavaju velika čuda otkako je donet Sveti oganj
Screenshot_328 - Copyright Printscreen/YouTube/ AgroTV Srbija

Iguman Ilija je 1993. godine doneo Sveti oganj iz Jerusalima u manastir Jovana Krstitelja iznad Gornjeg Matejevca nadomak Niša. Od tada čuda ne prestaju da se dešavaju. Donošenje Svetog ognja bilo je veliki događaj.

Printscreen/YouTube/ AgroTV Srbija
 

S vremenom, bogomolja, do koje se stiže makadamom i lošim šumskim puteljcima, skoro je zaboravljena. Tek poneki vernik i zalutali turista dođu do crkve na svrljiškim planinama. A tamo, oganj i dalje gori! Otac Ilija je u međuvremenu umro u Svetoj zemlji. A Jovan Mandić je jedan od hodočasnika koji je sa njim doneo oganj iz Izraela.

Printscreen/YouTube/ AgroTV Srbija
 

Preneli su ga u železničkom fenjeru. Kada se sveti oganj iznese, narod koji ga prvi uzme biće srećan. Protosinđel Jovan Stojanović, starešina manastira, pre nekoliko godina je otkrio bogatstva ove bogomolje.

Printscreen/YouTube/ AgroTV Srbija
 

Pored ognja, čuvaju ikonu sa likom Svetog Jovana, koja je mirotočiva od 1998. godine. Sudbina se često najavljivala u ovom manastiru. Otac Ilija je 1998, godinu dana pre NATO bombardovanja, od prijatelja iz Grčke tražio pomoć da se protumači što se kandilo neprestano ljulja i kada nema vetra, i dobio je jasan odgovor da stiže opasnost sa nebesa.

Printscreen/YouTube/ AgroTV Srbija
 

Čuvaju se i dva rebra i kosti svetaca iz Jerusalima, a ikona je isceliteljska. Zahvalni vernici su od srebra izlili svaki organ koji im je izlečen po boravku u ovom manastiru. Otac Jovan je rekao i da je jedan pripadnik 63. padobranske jedinice pre odlaska na Kosmet došao u manastir i da mu je poklonjen primerak Svetog pisma.

Trebaće ti – tako mu je rečeno na izvinjenje vojnika što u Boga do kraja ne veruje. Na Kosmetu je pogođen, a zrno je ostalo u Svetom pismu.

Printscreen/YouTube/ AgroTV Srbija
 

Posle Oktobarske revolucije u Rusiji, u manastir dolaze ruske monahinje, koje tu osnivaju školu za slepe. Prema jednom predanju, vojvoda Stevan Sinđelić se sa svojim ratnicima pričestio u manastiru pre pogibije na Čegru.

I danas postoje ostaci kamenih građevina koje su delile Karađorđevu Srbiju i Otomansku imperiju na početku 19. veka. Granica je tik do izvora sa vodom za koju narod veruje da je čudotvorna.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike