Zabrinjavajući podaci na Svetski dan mentalnog zdravlja: Polovina pacijenata prerano prekine terapiju za lečenje mentalnih problema

10.10.2022

12:15

0

Autor: R.M.

Klinička efikasnost lekova za mentalne poremećaje dokazana, ali ciljevi primenjene terapije se postižu kod nezadovoljavajućeg broja ljudi

Zabrinjavajući podaci na Svetski dan mentalnog zdravlja: Polovina pacijenata prerano prekine terapiju za lečenje mentalnih problema
Žena pije lek - Copyright Profimedia

Svetska zdravstvena organizacija definisala je zdravlje kao “stanje potpunog fizičkog, mentalnog i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i onesposobljenosti”. Da bismo sebe smatrali zdravom osobom treba da ocenimo naše mentalno i telesno zdravlje visokom ocenom i da razumemo da su telo, um, emocije i duh u neraskidivom i zavisnom odnosu.

- Svi možemo da napravimo jednostavne izmene u našem životu koje mogu da imaju značajan uticaj na naše mentalno zdravlje i opštu dobrobit. Ponekad je za otklanjanje simptoma dovoljno samo adekvatno odmaranje, promena ishrane, izmena načina života, rešavanje nesporazuma sa bliskom osobom, rešavanje konflikta, prihvatanja i emotivna podrška. Farmaceuti, kao jedni od najpristupačnijih zdravstvenih radnika u jedinstvenoj su poziciji da prepoznaju znake i simptome narušenog mentalnog zdravlja. Pacijenti su u apotekama redovno, ponekad i nekoliko puta nedeljno što farmaceutima daje mogućnost da prepoznaju promene koje se mogu javiti u raspoloženju, kognitivnim funkcijama ili ukupnom zdravlju pacijenta – objašnjava magistar farmacije Biljana Glavonjić iz Farmaceutske komore Srbije, povodom Svetskog dana mentalnih bolesti.

Najčešći okidači koji prete mentalnom disbalansu su osećaj ugroženosti, narušeno telesno zdravlje, loše finansijko stanje, nestabilnost po pitanju posla, problemi u partnerskim odnosima i odnosima sa ljudima, stres, tragedija, usamljenost. Osvestiti okidače za loše mentalno i emotivno stanje kao i načini za sprečavanje ulaženja u rizike, ključ je za prevenciju mentalnih poremećaja.

- Iako je klinička efikasnost lekova za mentalne poremećaje dokazana, ciljevi primenjene terapije se postižu kod nezadovoljavajućeg procenta ljudi usled neadekvatne upotrebe ovih lekova. Procenjuje se da oko polovine pacijenata prerano prekida započetu terapiju, a razlozi su slaba motivisanost, neželjena dejstva, neuočavanje poboljšanja, prerana procena da su simptomi nestali i izostanak podrške okoline - kaže ona i dodaje da je u ovom slučaju uloga farmaceuta od velikog značaja u smislu da su tu da detaljno objasne pacijentu čemu je lek namenjen, kakve efekte može da očekuje itd.

Jako je važno da pacijenti naglase farmaceutu koje lekove piju prilikom kupovine drugih lekova i preparata sa režimom izdavanja bez lekarskog recepta kakobi izbegli moguće interakcije lekova. Farmaceut je tu da svojim znanjem i veštinama podrži pacijenta, prati napredak i pruži potrebne informacije u svim fazama terapije.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike