"Pandemija može da dovede do traume!": Dr Terzić iznela novu statistiku o mentalnom zdravlju

02.06.2021

09:03 >> 09:23

0

Autor: Pink

Trenutno se ispituje učestalost mentalnih poremećaja, koliko su teški simptomi kod onih koji su preležali koronavirus, istakla je vanredna profesorka na Med

"Pandemija može da dovede do traume!": Dr Terzić iznela novu statistiku o mentalnom zdravlju
Copyright Pixabay

Istraživanje je pokazalo da je u Srbiji oko 40 posto populacije depresivno, oko 42 posto anksiozno, dok stres doživljava oko 65 posto populacije, rekla je za prof. dr Zorica Terzić, vanredna profesorka na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Dr Terzić je rekla da se ispituje učestalost mentalnih poremećaja, koliko su teški simptomi kod onih koji su preležali koronavirus.

Printscreen/Youtube, Novo jutro

– Ispitujemo kakvo je naše duševno zdravlje posle pandemije“, rekla je dr Terzić za TV Pink i dodala da sve što je do sada poznato, zna se na osnovu stranih istraživanja.

Dodaje da je kao rezultat dokazano da je došlo do porasta dva do tri puta više depresivnih ljudi, tri puta više anksizonih i do tri puta više povećanja suicidalnog rizika.

“Pandemija može da dovede do traume”

– Kod nas su urađena dva istraživanja, na osnovu jednog pokazano je da je oko 40 posto populacije depresivno, a oko 42 posto anksiozno, dok stres doživljava oko 65 posto populacije – rekla je dr Terzić i dodala da postoje brojni faktori koji utiču na našu reakciju.

– Pandemija može da dovede do traume, ishod može da bude veoma loš, ali takođe može i da donese i neke dobre stvari – rekla je dr Terzić.

Prof. dr Miljko Ristić, Foto: 24sedam/Goran Sivački

Prof. dr Miljko Ristić, kardiohirurg Instituta za kardiovaskularne bolesti “Dedinje”, rekao je da je za srce takođe jako bitno da čovek ima optimističku viziju.„Pacijenti treba da se trude da imaju dobar san, jer nakon njega imaju više snage i optimizma“, rekao je dr Ristić.

Kako kaže, ovaj virus napada mnoge organe, takođe, dodaje i srce i pluća.

Pročitajte još
– Virusi napadaju respiratorni sistem, pa zatim i srčani mišić, u toj kombinaciji je bilo dosta loših ishoda – rekao je dr Ristić.

Kaže da se nada da je to pri kraju i da je virus u opadanju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike