Potpisan Sporazum o zajedničkim patrolama Srbije i Grčke

09.10.2022

12:48

0

Ovim sporazumom regulisaće se učešće srpskih i grčkih policijskih službenika u zajedničkim patrolama na teritorijama dveju strana

Potpisan Sporazum o zajedničkim patrolama Srbije i Grčke
Vulin Teodorikakos MUP Srbije (18) - Copyright MUP Srbije

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, koji boravi u zvaničnoj poseti Grčkoj, potpisao je danas sa ministrom za zaštitu građana Panajotisom Teodorikakosom, Sporazum o zajedničkim patrolama, na inicijativu Grčke.

Ovim sporazumom regulisaće se učešće srpskih i grčkih policijskih službenika u zajedničkim patrolama na teritorijama dveju strana, saopštio je MUP.

MUP Srbije
 

 

Obojica ministara složila su se da će uspostavljanjem zajedničkih patrola biti osigurana veća bezbednost srpskih državljana u Grčkoj, baš kao i grčkih državljana tokom boravka u Srbiji, imajući u vidu da je tokom letnje sezone Grčka jedna od najposećenijih destinacija srpskih turista, te da je isto tako primećen i veliki porast broja grčkih turista koji dolaze u Srbiju ili tranzitiraju preko nje.

Ministri Vulin i Teodorikakos istakli su da se budućom primenom Sporazuma o zajedničkim patrolama postiže veća bezbednost građana i Srbije i Grčke, ali i efikasnija saradnja u oblasti reagovanja u vanrednim situacijama.

MUP Srbije
 

 

Dvojica ministara istakla su da je potpisan sporazum još jedan konkretan primer i rezultat uspešne bilateralne saradnje Srbije i Grčke, navadeno je u saopštenju.

Dvojica sagovornika složila su se da je operativna saradnja srpske i grčke policije na visokom nivou, posebno na polju borbe protiv organizovanog kriminala, sprečavanja trgovine narkoticima, pranja novca i krijumčarenja ljudi, te da je saradnja dve policije intenzivirana i unapređena u proteklih godinu i po dana.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin istakao je tokom razgovora da je borba protiv organizovanog kriminala jedan od prioritetnih zadataka Srbije i da je Grčka važan strateški partner u cilju postizanja uspeha u toj borbi. Ministar za zaštitu građana Panajotis Teodorikakos poručio je da organizovani kriminal ne poznaje granice i da je borba protiv organizovanog kriminala u interesu obe države, te da je srpska policija u mnogim međunarodnim akcijama,
usmerenim na borbu protiv kriminala, dala veliki doprinos i dodao da se na pomoć srpske policije ozbiljno računa i u budućem periodu.

Srpski i grčki ministri istakli su da je bilateralna saradnja dve zemlje na visokom nivou, pre svega zahvaljujući dobrim ličnim odnosima predsednika Srbije Vučića i premijera Grčke Micotakisa.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin zahvalio se Republici Grčkoj na poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije i na principijelnom stavu o nepriznavanju takozvanog Kosova, uprkos brojnim pritiscima.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike