Ceo oktobar u znaku Miholjskog leta: Meteorolog objavio kakvo nas vreme čeka do kraja meseca, živa ide i do 25.podeoka

09.10.2022

10:58

0

Autor: J. S. J.

Narednih dana nad većim delom Evropom nalaziće se prostran anticiklon sa centrom iznad centralne Evrope

Ceo oktobar u znaku Miholjskog leta: Meteorolog objavio kakvo nas vreme čeka do kraja meseca, živa ide i do 25.podeoka
Tan2022-2-15_14432855_1 - Copyright FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Sudeći prema dugoročnoj prognozi ovaj oktobar mogao bi proteći u znaku toplijeg i suvljeg od proseka, za razliku od dosta kišovitijeg i svežijeg septembra.

Kako je objavio meteorolog Đorđe Đurić narednih dana biće malo svežije i promenljivije vreme, ali od 16. oktobra sledi još jedan period Miholjskog leta, uz temperature oko 25°C.

Danas, drugog dana vikenda preko Srbije se premešta veoma oslabljen hladni front, koji donosi više oblačnosti, ali će u većini predela ostati suvo. Hladni front uslovio je i da jugoistočni vetar bude u skretanju na severozapadni i došlo je do prodora nešto svežije vazdušne mase, pa će maksimalna temperatura biti danas od 18 do 22°C, u Beogradu do 20°C.

Narednih dana nad većim delom Evropom nalaziće se prostran anticiklon sa centrom iznad centralne Evrope. Nešto niži pritisak očekuje se nad Mediteranom i jugoistokom Evrope i oblašću Crnog mora i preko tih predela premeštaće se oblačni i padavinski sistemi, dok će do Srbije sa severoistoka doći do priliva još malo svežije vazdušne mase, objavio je na Fejsbuku meteorolog Đorđe Đurić.

Printscreen / 24sedam / Katarina Mihajlović
 

 

U Srbiji će u ponedeljak biti umereno do pretežno oblačno i umereno toplo sa sunčanim intervalima, u toku večeri i noći na jugu sa kišom. Duvaće slab do umeren južni i jugoistočni vetar, u košavskom području pojačan, a na jugu Banata jak. Minimalna jutarnja temperatura od 6 do 10°C, maksimalna dnevna od 20 do 24°C, u Beogradu do 22°C.

Na severu Srbije u utorak i u sredu suvo, u ostalim predelima očekuje se kiša. Biće sveže, maksimalna temperatura u utorak od 15°C na jugu do 20°C na severu Srbije, u Beogradu do 18°C.

U četvrtak i petak promenljivo oblačno, uz uslove za kišu i pljuskove sa grmljavinom. Maksimalna temperatura biće oko 20°C. U subotu se očekuje potpuna stabilizacija vremena.

Tokom narednog vikenda sve više će jačati uticaj ciklona sa Atlantika, koji će prema Evropi i prema našem području uslovljavati južno i jugozapadno strujanje. Kako će nad našim podurčjem od nedelje biti izražen i termički greben sa jugozapada, sa Medietrana će pristizati i veoma topla vazdušna masa, saopštava meteorolog.

Od 16. do 22. oktobra Miholjsko leto

FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC/
 

 

Prema trenutnim prognozama, u Srbiji će od 16. do 22. oktobra biti sunčano i veoma toplo, uz maksimalne temperature iznad 20°C, tokom pojedinih dana neretko i preko 25°C, a ovaj period označio bi još jedan period Miholjskog leta tokom oktobra.

Kada su padavine u pitanju, ostatak oktobra proteći u znaku uglavnom suvog vremena, osim što se narednih dana u južnim i centralnim predelima očekuje nešto padavina.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike