Poverenica: Nasilje nad ženama najveći društveni problem, nije dovoljan samo zakon

09.10.2022

11:26

1

Ona ističe da je zbog dubokih korena diskriminacije, rodne uloge i pogleda na ženu kao vlasništvo, rodno zasnovano nasilje možda i najkompleksniji problem

Poverenica: Nasilje nad ženama najveći društveni problem, nije dovoljan samo zakon
Brankica Janković Tan2022-9-12_135817410_3 - Copyright TANJUG/ JADRANKA ILIC

Poverenica za ravnopravnost Brankica Janković izjavila je da je nasilje nad ženama jedan od najvećih i najtežih društvenih problema.

"To je pitanje koje treba postaviti na prioritetno mesto političke agende donosilaca odluka i tretirati ga sa posebnom pažnjom, uz učešće svih odgovornih u sistemu koji imaju mehanizme i nadležnost", rekla je Janković za današnju "Politiku".

Ona ističe da je zbog dubokih korena diskriminacije, rodne uloge i pogleda na ženu kao vlasništvo, rodno zasnovano nasilje možda i najkompleksniji problem, koji se ne može rešiti tako što će ono biti zabranjeno zakonom.

Poverenica naglašava da se Zakon stalno menja i nadograđuje, ali da nedostaje rad na prevenciji, koji počinje u porodicama i školama, u kojima se mora naći najbolji način za učenje dece o neprihvatljivosti nasilja i nasilja nad ženama.

Kaže da je od velike važnosti za društvo da imamo uravnoteženu zastupljenost muškaraca i žena u vladi kako bi odluke bile donošene i sprovođene tako da se uzmu u obzir različite perspektive iz kojih žene i muškarci vide probleme i rešenja u većini oblasti.

"Srbija je na tom polju postigla značajan napredak - deseta je u Evropi i ne bi bilo dobro da se vraćamo unazad u bilo kom pogledu", rekla je poverenica koja je nedavno uputila preporuku Ani Brnabić da prilikom sastavljanja vlade vodi računa o rodnoj ravnopravnosti.

Janković potvrđuje da ispitavanja pokazuju da se žene i dalje teže zapošljavaju, lakše otpuštaju, a da su za isti posao manje plaćene od muškaraca, mada žene čini obrazovaniji deo popucije.

Što se tiče preduzetništva, Janković je istakla da je među njima dvostruko više muškaraca.

"Istraživanja su pokazala da većina žena nije sigurna u svoje poslovne sposobnosti, zbog čega imaju i niža očekivanja u pogledu visine zarade i karijere uopšte. Razlozi za lošiji položaj žena u oblasti rada su kompleksni, ali suštinski proizilaze iz tradicionalnih očekivanja i rodnih uloga", kaže poverenica i dodaje da se zato moramo boriti protiv stereotipa da žene zanimaju samo moda i kuvanje, a muškarce politika i sport.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike