"Nisam je tukao, već imam jak stisak": Nasilnik iz Velikog Gradišta imao šokantan izgovor! Otkrivamo šta najčešće kažu sudiji i zašto!

03.02.2022

08:00

0

Nasilnici objašnjavaju da jesu udarili ili zlostavljali žrtvu, ali da "to nije bilo baš tako"

"Nisam je tukao, već imam jak stisak": Nasilnik iz Velikog Gradišta imao šokantan izgovor! Otkrivamo šta najčešće kažu sudiji i zašto!
Copyright Ilustracija/Profimedia

Direktoru Centra za socijalni rad u Velikom Gradištu D. Ž. u sredu je određen pritvor do 30 dana zbog sumnje da je pretukao svoju suprugu, taštu i šuraka. Ovaj slučaj nasilja u porodici, međutim, ispraćen je i šokantnim pokušajem odbrane pomenutog direktora.

Naime, osumnjičeni se branio rečima da ih nije tukao, već da "samo ima jak stisak".

- Tog dana mi je supruga pre posla rekla da će odvesti našeg sina u Austriju i da ne želi da živi u Srbiji. Mene je to uznemirilo, rekao sam da se ne slažem sa tim i da dete treba da živi sa oba roditelja, a ne samo sa majkom, pošto je ona insistirala na tome da je samo majka bitna. Nisam je tukao, ali se jesmo raspravljali. Možda sam je jače stegao za ruku i tako povredio, pošto imam jak stisak - navodno je ispričao osumnjičeni direktor Centra za socijalni rad, a preneli su mediji.

Slučaj ovog nasilja u porodici, nažalost, samo je još jedan u nizu. A navodna pravdanja nasilnika su takođe nešto što smo već videli. 

- Svaki pojedinačan slučaj spada u jednu od dve kategorije "opravdanja" koja nasilnici koriste. Prva je potpuno negiranje, kada nasilnik ubeđuje sve oko sebe, pa i žrtvu, da on to nikada ne bi uradio i da nije uradio. A druga je priznanje, ali samo polovično. Druga kategorija je najčešća, i ti nasilnici objašnjavaju da jesu udarili ili zlostavljali žrtvu, ali da "to nije bilo baš tako" - kaže, za 24sedam, Vanja Macanović iz Autonomnog ženskog centra.

Šutirao devojku na parkingu

Mladić A. K. iz Beograda osumnjičen je da je u u junu prošle godine šutnuo svoju devojku u stomak na voždovačkom parkingu, a snimak tog napada je brzo počeo da se širi društvenim mrežama. 

On je nakon privođenja saslušan pred Drugim osnovnim javnim tužilaštvom u Beogradu, gde je priznao šta je uradio, da je devojku šutnuo, ali se sve vreme pravdao da je nije šutnuo “tako jako”.

 

 

- On je istakao da njihov sukob uopšte nije bio onakav kao što izgleda na snimku, da nije bio toliko strašan, te i da je nije udario jako kako deluje - objašnjavali su izvori medija.

Udarao radnicu u teretani 

Devetnaestogodišnji U. R. iz Beograda uhapšen je u julu 2021. godine zbog sumnje da je u teretani "Ahilej" napao radnicu. On je priznao na saslušanju u Trećem osnovnom tužilaštvu da je tukao devojku sve dok ga od nje nije odvojio pevač Sloba Radanović.

Međutim, on je pokušao da okrivi devojku da ga nije ispoštovala kao novog menadžera koji je tu došao da "zavede red", kao i da mu je "pukao film" kada mu je opsovala majku. Ipak, on nije bio postavljen za novog menadžera, a pre incidenta koji je napravio dva puta u toku jednog dana u istoj teretani pominjao je navodno zaposlenima da stižu novi vlasnici objekta, Marsovci, i da će on biti glavni. 

Modrice od masaže

Pevačica Nataša Bekvalac se 2018. godina razvodila od svog tadašnjeg supruga Luke Lazukića, a jedan od razloga je bio i taj što je biznismen bio nasilan prema njoj.

ATAImages/ M.M.
 

Lazukić je to pokušavao da demantuje, ali su tada u medije isplivale fotografije podliva i modrica na Natašinom licu i telu. Nakon objavljenih fotografija Lazukić je dao obrazloženje da su joj to modrice od masaže.

Tukao žene nasred ulice u Nišu

M. A. iz Niša je uhapšen u julu prošle godine kad je na ulici tukao dve žene. On se tereti da je na pešačkom prelazu izašao iz svog automobila i dvema ženama zadao udarce po glavi. One su prethodno stale u odbranu starije žene koja se sporo kretala prelazeći pešački prelaz, dok je on iz automobila trubio.

Međutim, on je na saslušanju, ali i svojim prijateljima, tvrdio da je navodno bio isprovociran ponašanjem žena koje je izudarao. Naveo je da su žene naletale na njega, a da su mu prethodno šutirale auto. Priznao je da ih je udarao, ali da su one bile agresivne i isprovocirale ga.

Macanovićeva dodaje da nasilnici često imaju delimično priznanje ili, ponekad, kažu da su bili isprovocirani. Ali dodaje da to delimično priznanje nikako ne znači i prihvatanje odgovornosti za svoje postupke.

- Najčešća rečenica koja ide uz opravdanje nasilnika je: "Ja ne bih, da ona/on nije...". Na taj način se deo krivice svaljuje na žrtvu, ali on smatra da odgovornost nije na njemu. Prvi korak da se nasilnik promeni je prihvatanje te odgovornosti, a to je neverovatna retkost. Da bi se promenio mora da prihvati odgovornost i tek onda da nastavi proces promene - kaže nam Macanovićeva.

Mnoge slučajeve nasilja nad ženama možemo svrstati pod kalup ove dve kategorije, a samo poslednjih nekoliko godina u Srbiji je gotovo svaki nasilnik imao slična opravdanja.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike