Dobra vest za obolele od raka: Žene i muškarci će moći da zamrznu reproduktivni materijal! Dr Danica Grujičić objasnila zašto je to važno!

01.10.2022

19:00

0

Pacijentima će se omogućiti očuvanje plodnosti i realizacija roditeljstva nakon završetka onkološkog lečenja

Dobra vest za obolele od raka: Žene i muškarci će moći da zamrznu reproduktivni materijal! Dr Danica Grujičić objasnila zašto je to važno!
Danica Grujičić - Copyright ATAImages/Milan Maričić Profimedia

Republički fond za zdravstveno osiguranje će na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja obolelim od malignih bolesti omogućiti zamrzavanje reproduktivnog materijala (jajne ćelije, spermatozoidi, embrioni). Direktorka Instituta za onkologiju, prof. dr Danica Grujičić kaže da je ovo šansa za sve žene i muškarce obolele od raka da imaju svoje potomstvo nakon onkološkog lečenja.

- Ovo je odlična stvar. To će značiti da će muškarci moći da zamrznu svoje spermatozoide, a žene svoje jajne ćelije pre lečenja i onda neće morati da razmišljaju da li će moći da imaju potomstvo. Ovo je odlična ideja pogotovo za mlade ljude i nadam se da će to biti omogućeno u Ginekološko- akušerskoj klinici "Narodni front" jer je dobro da bude u državnim rukama - kazala je dr Grujičić za 24sedam.

Upitana kakva je praksa u svetu što se tiče zamrzavanja reproduktivnog materijala za obolele od raka kaže da se to već primenjuje i da je imala nekoliko pacijenata koji su izrazili želju da ostave svoj reproduktivni materijal kako bi kasnije mogli da ostvare potomstvo.

ATAImages/Milan Maričić
Prof. dr Danica Grujičić

- Imala sam pacijente koji su nažalost u međuvremenu preminuli, a koji su ostavili svoj reproduktivni materijal u inostranstvu tako su mi barem tada rekli. U mojoj praksi je bilo mladih ljudi koji su o tome razmišljali kada su trebali da počnu sa hemioterapijom - kaže naša sagovornica.

U psihičkom pogledu olakšavajuća okolnost za pacijente

- Iskreno rečeno to će u psihičkom pogledu veoma značiti za pacijente bez obzira što u tom trenutku kada se leče od raka nemaju svoje potomstvo već da će moći da ga imaju jednog dana zahvaljujući nauci i napretku. Super je što će postojati ta mogućnost da se ostavi reproduktivni materijal pre lečenja jer pacijenti znaju da će morati da prime hemioterapiju i da to može uticati na kvalitet i broj spermatozoida kod muškaraca, a kod žena na jajne ćelije - zaključuje dr Grujičić.

Podsetimo, na ovaj način će u skladu sa mišljenjem struke, oboleli od malignih bolesti moći pre početka lečenja da zamrznu reproduktivni materijal o trošku RFZO.

Time će se pacijentima omogućiti očuvanje plodnosti i realizacija roditeljstva nakon završetka onkološkog lečenja, s obzirom na to da nakon lečenja malignih bolesti često dolazi do narušavanja plodnosti, kako kod muškaraca, tako i kod žena. Navedeno pravo iz oblasti onkofertiliteta o trošku RFZO biće uvedeno do kraja ove godine.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike