Opasna bakterija potvrđena u vodi u bolnici u Aranđelovcu: Zaražene tri bebe, jedna prebačena u Tiršovu!

10.03.2022

09:41

0

Cela bolnica radi na minimumu procesa rada

Opasna bakterija potvrđena u vodi u bolnici u Aranđelovcu: Zaražene tri bebe, jedna prebačena u Tiršovu!
bolnica aranđelovac - Copyright Googlemap

Uzrok infekcije tri bebe u porodilištu Opšte bolnice u Aranđelovcu, definitivno jeste bakterija legionela, koja je, kako kaže dr Ivana Kuzmić, pomoćnik direktora za medicinska pitanja u toj ustanovi, izolovana u uzorku vode, a ne iz ventilacije.

Ona objašnjava da cela bolnica radi na minimumu procesa rada, nema operativnog programa, a topla voda je isključena iz sistema, sve dok analize ne pokažu da je ona ispravna. 

Napominje da nije izolovana u ventilaciji, kako se pisalo u medijima, i da ona nije ni bila ni uključivana.

- Zatvorili smo porodilište po nalogu naše zdravstvene inspekcije. Sada čekamo da se dezinfikuje voda, da uradimo ponovne analize i da se vratimo nekom normalnom radu. Kada dobijemo prvi rezultat, koji nam govori da nam je voda u sistemu sterilna, otvorićemo porodilište - priča dr Kuzmić.

Navodi da su zbog svega isključili toplu vodu iz sistema, a da bolnica funkcioniše na minimumu procesa rada.

- Nema operacija. Sve je to predlog mera naših zdravstvenih inspektora. Oni su na osnovu cele situacije doneli zaključak šta treba da uradimo i mi sada te mere sprovodimo. U najkraćem roku ćemo se vratiti u normalan sistem rada, odnosno kada sve bude bezbedno po zdravlje pacijenata - kaže dr Kuzmić.

Profimedia
 

Na pitanje odakle legionela u vodi, kaže da se to svi pitaju, i dodaje da se osim 3 bebe, niko više nije javio sa tegobama koje su one imale.

- Niko se nije javljao niti od dece, niti od odraslih sa sličnim tegobama. Pratimo redovno na dnevnom nivou i izveštavamo o svemu naše kolege u Kragujevcu koji su nam najviše i pomogli u Institutu za javno zdravlje, tako da je za sada sve epidemiološki mirno da kažem - kaže dr Kuzmić.

Da podsetimo, tri bebe iz ove bolnice su prošle srede prebačene na lečenje u Univerzitetski centar  Kragujevac. Jedna od njih je, pošto je u Kragujevcu stabilizovana, prebačena posle par dana u Univerzitetsku dečiju bolnicu  u Tiršovoj. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike