MUP se oglasio, ali i ministar Vulin: Besmisleni sukobi otežali bi poziciju naše zemlje i ugrozili bezbednost učesnika šetnji

13.09.2022

13:31

1

Oglasio se i ministar unutrašnjih poslova, Aleksandar Vulin

MUP se oglasio, ali i ministar Vulin: Besmisleni sukobi otežali bi poziciju naše zemlje i ugrozili bezbednost učesnika šetnji
3 - Copyright Foto: MUP Srbije

MUP se oglasio povodom "Evroprajda" i najavljene šetnje u subotu.

Saopštenje prenosimo u celosti:

- Ministarstvo unutrašnjih poslova, na osnovu Zakona o javnom okupljanju u skladu sa Ustavom Republike Srbije, donelo je rešenja da ne dozvoli šetnju učesnika "Evroprajd 2022" kao ni učesnika porodične šetnje u organizaciji "antiglobalista" u Beogradu u subotu 17. septembra 2022. godine.

Nakon obavljene bezbednosne procene utvrđeno je da postoji visok rizik da će bezbednost učesnika obe šetnje na najavljenim trasama biti ugrožena, kao i bezbednost drugih građana. Imajući u vidu da, prema prijavama, obe šetnje treba da se održe u neposrednoj blizini, jedna u okviru manifestacije "Evroprajd 2022" i druga u organizaciji građana čiji su stavovi suprotni sa stavovima pripadnika LGBT populacije, a koji otvoreno izražavaju protivljenje održavanju manifestacije "Evroprajd 2022", procenjeno je da postoji opasnost da će doći do napada i sukoba, kao i opasnost od nasilja, uništavanja imovine i drugih oblika narušavanja javnog reda u većem obimu.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin je istakao da je pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova, pored borbe sa svim oblicima kriminala, osnovni zadatak briga o očuvanju javnog reda i mira i garantovanje bezbednosti i imovinske sigurnosti svakog građanina.

"Upravo zbog toga Ministarstvo unutrašnjih poslova ne dozvoljava održavanje dve šetnje - "Evroprajda" i "antiglobalista". U trenutnoj geopolitičkoj situaciji i tenzijama u regionu, besmisleni sukobi na ulicama Beograda otežali bi poziciju naše zemlje, ugrozili bezbednost učesnika šetnji, ali i drugih građana", rekao je ministar Vulin.

"Apelujem na sve da poštuju zakon i da svoje lične i političke interese stave na stranu i ne ugrožavaju ni svoju ni tuđu bezbednost", poručio je ministar policije - ističe se u saopštenju.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike